- Fant det riktig å gå ned i lønn

Oljefond-direktøren svarte i nettmøte.

MÅTTE NED I LØNN: Oljefondets direktør Yngve Slyngstad gikk ned i lønn. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
MÅTTE NED I LØNN: Oljefondets direktør Yngve Slyngstad gikk ned i lønn. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag stilte direktøren for Oljefondet, Yngve Slyngstad, i nettmøte med Dagbladet.nos lesere. Her svarte han blant annet at han mente det var riktig å gå ned i lønn nå.

Les spørsmål og svar nederst i saken.

Tirsdag presenterte Oljefondet et nedslående resultat. Til sammen tapte fondet 633 milliarder i fjor.

I 2007 ble det bestemt og vedtatt i Stortinget at oljefondet skal kunne handle mer med aksjer enn tidligere - fra maksimum 40 til 60 prosent. I fjor ble det kjøpt mye aksjer.

Kritiske til aksjeandelen
Dette har mange vært svært kritiske til, og mender aksjeandelen er for høy i disse finanskrise-tider.

I tillegg tapte oljefondets forvaltere ifølge aftenposten 70 milliarder kroner på aktive investeringer.

Årsrapporten viser at oljefondets forvaltere har drevet en svært aktiv forvaltning — det vil si selv plukket ut aksjer og obligasjoner som de tror vil gå bra. Tallene viser at tapet ville blitt mindre dersom man hadde valgt å forvalte passivt. Det innebærer at fondets formelle eier, Finansdepartementet, plukker ut en referanseindeks. Fondet kjøper så aksjer og obligasjoner i henhold til indeksen.

I går sa finansminister Kristin Halvorsen at den aktive forvaltningen i Norges Bank i 2008 ikke var tilfredsstillende. Det vil nå bli tatt grep for å minske risikoen på de aktive investeringene.

Får mindre i lønn
På pressekonferansen i går fortalte sentralbanksjef Svein Gjedrem at direktør Slyngstads lønn settes ned til 3,5 millioner kroner. Samtidig vil det bli lønnsfrys i 2009 for NBIM (Norges Bank Investment Managament).

Oljefondets leder Yngve Slyngstad fikk i fjor 11 millioner inn på lønnskontoen, hvorav 5.3 millioner som bonus og provisjoner for vel utført arbeid.

Det gjorde Slyngstad til landets best betalte person innen offentlig sektor. Hans inntekt dette året er nesten ti ganger så høy som statsministerens.

På pressekonferansen forklarte Slyngstad at lønna hans ble satt ned på hans eget initiativ.

- Vi ser at det nasjonalt og internasjonalt er et fall i lønn, det kommer i uttrykk for endringer i bonuser og fastlønn. Lederlønningene i bransjen går kraftig ned. Det er en tilpasning til dette, forklarte Gjedrem om lønnskuttet til Slyngstad.

Lurer du på hvorfor det gikk som det gikk med oljefondet, og hva som skjer videre kan du få svar onsdag klokken 1300. Da vil Oljefondets direktør Yngve Slyngstad svare Dagbladet.nos lesere.

Send inn dine spørsmål nå!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer