Julegaver til vanskeligstilte barn

Fant dette blant julegaver som skulle gis til vanskeligstilte barn: - Ikke greit

Mange organisasjoner samler inn gaver til vanskeligstilte familier. Men flere av pakkene inneholder søppel og stygge meldinger.

PAKKET INN: Dette kom innpakket til organisasjonen Hjelp oss å hjelpe avdeling Rogaland. Foto: Hjelp oss å hjelpe
PAKKET INN: Dette kom innpakket til organisasjonen Hjelp oss å hjelpe avdeling Rogaland. Foto: Hjelp oss å hjelpeVis mer

Hvert år mottar hjelpeorganisasjonene et stort antall gaver fra privatpersoner som ønsker å hjelpe familier som ikke har råd til å kjøpe det selv. Men i førjulstida har de sett seg nødt til å begynne å pakke opp gaver som allerede er pakket inn, før de gis videre.

Grunnen er at enkelte pakker inn søppel. Organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe» opplevde i fjor at folk pakket inn blant annet skjøteledninger, brukte truser og kondomer. I år har historien gjentatt seg.

Organisasjonens Rogalands-avdeling la i går ut en post på sin facebookside der de hadde mottatt en Pringles-boks, med et åpnet og et innpakket kondom. Oppi lå også en tilhørende lapp, der det sto:

«Disse skulle moren og faren din brukt, når dem likevel ikke har råd til å kjøpe gave til deg!»

- Ikke greit

Leder for «Hjelp oss å hjelpe Rogaland», Trine Langeland, fortviler over at dette skjer på nytt i år.

- Det gjør meg veldig sint at folk pakker inn «gaver» som dette, og jeg hadde håpet vi skulle slippe det i år. Tenk hvis den hadde blitt delt ut! Hadde det vært min egen sønn som pakket opp og fikk dette ville jeg blitt helt ødelagt.

Hun forteller at organisasjonen har fått kritikk for å legge ut innleggene om de lite hyggelige julegavene, men at det går sånn inn på henne at hun ikke kunne la være å gjøre det igjen:

- Vi legger all sjela og tida vår i dette, da er det lett å bli frustrert.

Hun påpeker at hun ikke vil henge ut noen, og at de er ekstremt takknemlige for alle som bidrar med fine gaver. Og heldigvis er det ikke så ofte dette forekommer.

- Vi er veldig takknemlige, og helt avhengige av alle som bidrar. Det trenger ikke være så dyrt, men alle barn fortjener å oppleve den gleden av å få noe de har ønsket seg.

Organisasjonen kommer til å trenge mellom 400 og 1000 gaver for å kunne hjelpe alle de som trenger en ekstra julegave i år. Det har de pleid å få til. Gjennom resten av året er de veldig opptatt av gjenbruk, men akkurat til jul mener hun at nye gaver er noe barna blir ekstra glad for.

- Jeg håper alle som har mulighet vil bruke den til å gjøre noen litt ekstra glade på julaften.