DREPT: Einar Opsahl ble et tilfeldig drapsoffer. FOTO: BENJAMIN A. WARD
DREPT: Einar Opsahl ble et tilfeldig drapsoffer. FOTO: BENJAMIN A. WARDVis mer

Fant DNA fra drapsvitne under Opsahls negl

Einar Opsahl var ifølge politiet i basketak etter en pirattaximisforståelse rett før han ble skutt på Bislett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noppadol Wanthapirom (29), som er siktet for å ha skutt og drept Einar Opsahl (35) på Bislett 18. juni i år, ble i dag varetektsfengslet i fire nye uker av Oslo tingrett.

Retten mener det er bevisforspillelsesfare, samtidig som de frykter at 29-åringen kan flykte ut av landet hvis han settes fri. Han har ikke gyldig oppholdstillatelse.

- Ikke entydig Samtidig som fengslingen forlenges konkluderer retten med at bevissituasjonen i saken er «meget sammensatt».

- Det trekker ikke entydig i retning av at siktede er gjerningspersonen, skriver dommerfullmektig Camilla Rydgren Meland i kjennelsen.

Opsahls to kamerater som var med ham da han ble skutt og drept, har blant annet gitt et signalement av gjerningsmannen som ikke stemmer overens med siktedes utseende. Forsvarer Morten Engesbak mener også at to andre sentral vitner enten var svært beruset eller at forklaringen kan være motivert av andre forhold.

- Bevisene er sprikende. Vi mener det ikke er noen bevis i saken for at min klient er skytteren, sier Morten Engesbak, siktedes forsvarer, til Dagbladet.

Retten konkluderer med at det likevel er skjellig grunn til mistanke.

Pirattaxi-krangel Politiet mener Opsahl er et tilfeldig drapsoffer. Som Dagbladet har skrevet tidligere oppstod det en krangel ved drosjeplassen på Bislett, da Opsahl trolig trodde at en bil var piratdrosje. Det oppstod en opphetet krangel og et basketak.

Politiet har nå funnet DNA-spor fra et av politiets hovedvitner, en mann med marokkansk bakgrunn, under en av Opsahls negler.

- Det har ikke noe å si for mistanken mot siktede, sier politiadvokat Cecilie Gulnes til Dagbladet.

- Men nå vet vi at det har vært fysisk kontakt mellom drapsvitnet og avdøde. Nå vet vi at han var helt oppe i den innledende situasjonen, sier politiadvokat Cecilie Gulnes til Dagbladet.

Hørte skudd Vitner har beskrevet at personene i det Opsahl trodde var en pirattaxi reagerte voldsomt, før det kom en ny bil til stedet som en mann gikk ut av og skjøt 35-åringen. Politiet mener vitnet som var i basketaket med Opsahl har gitt indikasjoner på at Wanthapirom er skytteren.

- Han sier at han ikke så skuddet, men at han hørte det. Han gir en beskrivelse av siktedes bevegelser som vi mener tilsier at det er han som er skytteren. Han knytter siktede tett opp til situasjonen i det skuddene faller, sier Gulnes.

Forsvarer Engesbak mener forklaringene til de to vennene til Opsahl som var på stedet tlisier at hans klient ikke er gjerningsmannen, og peker på at de blant annet beskriver en person med helt annerledes hår og klær enn det Wanthapirom hadde på drapstidspunktet. I en fotokonfrontasjon har en av dem at det ikke kan være 29-åringen.

Sprikende forklaringer De to vitnene har også forklart at den første situasjonen startet ved en mørk bil og at skytteren kom ut av en hvit bil som kom til, mens politiet mener det var en mørk bil som kom til og at basketaket oppstod ved en hvit bil. Politiet mener også at det kan ha vært en tredje bil på stedet, som kan ha kjørt fra stedet kort tid før drapet. Denne bilen har ikke blitt identifisert.

DRAPSSIKTET: Noppadol Wanthaphirom var ifølge politiet mannen som skjøt og drepte Einar Opsahl. 29-åringen nekter straffskyld.

 Foto: Privat.
DRAPSSIKTET: Noppadol Wanthaphirom var ifølge politiet mannen som skjøt og drepte Einar Opsahl. 29-åringen nekter straffskyld. Foto: Privat. Vis mer

- Alle åstedsvitnene har forklart seg sprikende, sier politiadvokat Cecilie Gulnes.

I tillegg til vitnemål som knytter Wanthapirom til stedet, har politiet teledata som viser at mobilen hans var i området på drapstidspunktet.

Tok telefon 29-åringen har forklart at noen tok telefonen hans tidlig på kvelden, før han fikk den igjen en tid etter drapstidspunktet.

- Det er mange som har snakket ham inn på åstedet, og vi mener det er klart at siktede ikke snakker sant til politiet, mener Gulnes.

- Han fastholder en lite troverdig historie for å gi seg selv alibi. Vi mener det er bevismessig dekning for at han er skytteren, det er mange vitner som sier han har vært der, sier hun.

29-åringen har hevdet at han var på karaoke på utstedet Bør & Børsen på Grünerløkka på drapstidspunktet, men ifølge Dagbladets opplysninger har politiet bilder fra et overvåkningskamera som viser at han kom til stedet omtrent et kvarter etter drapet.