Fant DNA i tannbeskytter

Funnet av en tannbeskytter etter et bankran i Hemsedal var en av tingene som førte politiet på sporet av kickbokseren Erling Havnå. Nå er han siktet for to brutale ran, og kan bli siktet for et tredje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet etterforsker nå 46-åringen opp mot minst tre ran de siste to åra. Hittil ukjente DNA-profiler skal nå være matchet med Erling Havnå både fra ranet av Postens brevsentral i Oslo, dødsranet i Stavanger og det såkalte turistranet i Hemsedal for halvannet år siden.

Stakk av i skiklær

Like før jul 2002 stakk to maskerte menn i skiklær av med et ukjent beløp fra Sparebank 1 i Hemsedal.

Den ene var bevæpnet, og gjerningsmennene snakket ifølge de ansatte med finsk/svensk aksent. Politiet fant fluktbilen forlatt ved en blindvei i en sidedal, og tror at ranerne kan ha tatt seg videre på ski eller snøscooter.

Fire personer er siktet for ranet. I en bil som ble knyttet til en av de siktede, fant politiet en tannbeskytter. På denne fikk de fram to DNA-profiler. En tilhører en 24-åring som lenge bodde hos Havnå i Arendal. Denne mannen er nå siktet for Hemsedal-ranet. Den andre profilen var lenge ukjent. Men så ble den matchet med en DNA-profil knyttet til ranet av Postens brevsentral i Oslo, og biologisk materiale funnet etter dødsranet i Stavanger.

Politiet mener alle de tre biologiske profilene, fra tre forskjellige ran, stammer fra samme mann: Erling Havnå. Den hittil ustraffede 46-åringen ble dermed pågrepet og siktet i norgeshistoriens største ranssak.

Full DNA-match

Politikilder beskriver etterforskningen av Havnå-sporet som svært omfattende. Etter ranet mot Postens brevsentral i fjor høst og dødsranet i Stavanger 5. april, startet politiet en nitid etterforskning av proffbokseren Magne Havnå. Dagbladet får opplyst at politiet i lang tid prøvde å knytte proffbokseren til ranene.

Etter at eksproffen døde i en båtulykke, ble det tatt DNA-prøve av ham. Profilen ble sammenliknet med ukjente DNA-profiler etter anslaget mot Postens brevsentral, «turistranet» i Hemsedal i 2002 og Stavanger-ranet.

Politiets konklusjon var at de ukjente profilene trolig stammet fra noen i familien til Magne Havnå. Da startet jakten på eksproffens bror, Erling. Etter pågripelsen av kickbokseren tirsdag denne uka, ble han DNA-testet. Dagbladet får bekreftet at DNA-sammenlikningene ga resultater: Erling Havnås DNA-profil matchet med ukjente profiler fra de tre ranene, ifølge politikilder.

Havnå ble i går formelt siktet for medvirkning til kommandoranet av Postens brevsentral i Oslo i oktober.

-  Jeg kan bekrefte at han nå også er siktet for ranet av Postens brevsentral, men jeg vil ikke gå inn på bakgrunnen for siktelsen, sier politiadvokat Karsten Monsen til Dagbladet.

Erling Havnå skal foreløpig ikke være formelt siktet for turistranet i Hemsedal. Lensmannen Per Egil Garborg i Gol og Hemsedal henviser til Stavanger-politiet på spørsmål om dette.

-  Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier politiadvokat Karsten Monsen i Stavanger.

Dømt for kidnapping

Den 24 år gamle mannen som er siktet for Hemsedal-ranet, bodde hos Erling Havnå i boligen hans i Arendal i lang tid. 24-åringen var for en måned siden i to avhør i forbindelse med ranet i Stavanger.

24-åringen har pleid tett kontakt med kickbokseren også etter at han flyttet til Oslo. Han er allerede godt kjent av politiet, og ble nylig idømt ubetinget fengsel for grov vold og kidnapping av en mann på Oslos vestkant.

Mannens forsvarer, Gim Gerdts, opplyser at 24-åringen i en periode var varetektsfengslet for Hemsedal-ranet.

-  Han sitter ikke fengslet nå, men han har erkjent befatning med ranet, sier Gerdts til Dagbladet.

Viktige spor

Stavanger-ranerne forsøkte å skjule sine spor ved å sette både fluktbilene og lastebilen, som sperret ved politihuset, i brann. Men gjerningsmennene lyktes ikke med planen: I den delvis utbrente lastebilen fant krimteknikerne biologiske spor som kan knytte flere gjerningsmenn til dødsranet.

Havnå ble i fjor høst sett sammen med den nå etterlyste David Aleksander Toska i en bil i Oslo, og skal ha blitt gransket nøye i en måned før politiet pågrep ham på en pub i hovedstaden.

Et mannlig vitne sier til Stavanger Aftenblad at han mener han så Havnå i Stavanger bare tre timer før anslaget mot NOKAS-sentralen. Samtidig har flere kamerater av Havnå nærmest gitt kickbokseren alibi.

En venn av den siktede 46-åringen har fortalt at han var hjemme i Arendal på ranstidspunktet. En annen kamerat har forklart at han så Havnå på et utested i Arendal bare seks timer før ranerne slo til i oljebyen, og noen få timer etter ranet.

Byttet forsvarer

Like etter at familien ble kjent med pågripelsen av Havnå, kontaktet de advokat John Christian Elden. Han overtok i går som forsvarer for arendalsmannen.

-  Min klient nekter ethvert kjennskap til begge forholdene han er siktet for. Politiet har foreløpig ikke gitt meg eller den forrige forsvareren innsyn i saksdokumentene. Jeg skal mandag besøke min klient i Stavanger. Jeg tar det da for gitt at dokumentene vil bli gjort tilgjengelige, sier Elden til Dagbladet.

REKORDRAN: De væpnede gjerningsmennene fikk med seg minst 60 millioner kroner fra NOKAS-sentralen, og drepte en politimann før de flyktet fra åstedet.