Fant død bror etter 35 år

Etter drama på fjelltopp i Himalaya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1970 deltok fjellklatrerer Reinhold Messner og lillebroren Günther på en ekspedisjon som ville nå toppen av fjellet Nanga Parbat i Himalaya. Men noe gikk galt på ferden ned fra fjellet. Bare Reinhold overlevde ferden ned. Günther forsvant for alltid.

Reinhold Messner fortsatte med fjellklatringen etter brorens død og er i dag blant verdens mest kjente klatrere. Han har klatret Nanga Parbat og Mount Everest etter ulykken og var den første til å bestige Mount Everest alene. Han var også den første som ikke brukte oksygen under klatringen og den første til å bestige alle de 14 toppene i fjellkjeden.

Beskyldt for å la broren dø

Men mange rykter har gått om hva som egentlig skjedde med Günther de skjebnesvangre dagene i 1970. For to år siden rettet andre fjellklatrere skarpe anklager mot Messner, som nå er blitt 60 år.

Klatrerne Hans Saler og Max von Kienlin hevder at 23-åringen Günther fikk høydesyke, men at Reinhold ikke ville hjelpe broren sin. Derimot skulle Reinhold Messner ha satt sin egen ærgjerrighet først og ha overlatt broren til døden i isødet i 8125 meter høyde, skriver avisa Bild.

Selv sa Messner at han hadde begitt seg mot toppen og at broren skulle bli igjen i campen fordi han var sliten. Men Günther ombestemte seg og fulgte likevel etter storebror. Sammen nådde de toppen av Nanga Parbat. Under nedstigningen skal ulykken ha skjedd. De to tok en rute ned som var ny og ukjent, og Günther Messner ble tatt av et snøskred.

- Jeg risikerte livet mitt for å redde ham, sier Messner.

Seks dager senere dukket Reinhold Messner opp i leiren og møtte resten av ekspedisjonen. Günther ble aldri funnet.

DØDSFJELL: Fjellene i Himalaya har krevd mange menneskeliv. Nanga Parbat er intet unntak. Det er bare en uke siden den tsjekkiske klatreren Tomaz Humar ble reddet i siste øyeblikk. Foto: SCANPIX
DØDSFJELL: Fjellene i Himalaya har krevd mange menneskeliv. Nanga Parbat er intet unntak. Det er bare en uke siden den tsjekkiske klatreren Tomaz Humar ble reddet i siste øyeblikk. Foto: SCANPIX Vis mer

Funnet der Messner sa

- Med litt flaks kan jeg finne bevis for sannheten, sa fjellklatreren i 2003etter at de alvorlige anklagene ble offentliggjort.

Senere ble det gjort funn i Nanga Parbat som stammet fra Günther Messner. Funnene ble gjort i området som Reinhold hadde beskrevet.

Nylig ble 23-åringens frosne kropp funnet i det samme området. Reinhold Messner har nå identifisert den døde og bekrefter at det er lillebroren som endelig er kommet til rette. Messner kjenner blant annet igjen brorens jakke og sko, ifølge en talsmann som hjelper ham i Islamabad i Pakistan.

Eksperter bekrefter overfor Bild at en analyse av den døde viser at det Reinhold Messner har sagt om dødsfallet, er sannsynlig.

FØLER SEG FRIKJENT:</B> Den verdenskjente fjellklatreren Reinhold Messner håper at ryktene om at han lot broren dø skal være motbevist en gang for alle.