<strong>DØD:</strong> Ulven som ble funnet i Utgardssjøen er en hannulv på 40 kilo. Dyret var ikke merket, og det er opplyst at den tidligere ikke er registrert hos Rovdata. Foto: Veterinærinstituttet.&nbsp;
DØD: Ulven som ble funnet i Utgardssjøen er en hannulv på 40 kilo. Dyret var ikke merket, og det er opplyst at den tidligere ikke er registrert hos Rovdata. Foto: Veterinærinstituttet.  Vis mer

­Fant død ulv full av rottegift: - Har fått tips om forgiftet åte i årevis

- En ulv kan spise døde mus og rotter i terrenget, men i denne ulven fant vi flere typer rottegift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det var en dame som var ute og gikk tur ved Utgardsjøen i Kongsvinger, som 5. mai så noe hun syns lignet på en ulv liggende i vannkanten.

Kvinnen kontaktet politiet, som tok en titt på dyret som viste seg å være en ulv.

<strong>HER BLE ULVEN FUNNET:</strong> Ved Utgardsjøen i Kongsvinger fant kvinnen det hun syns lignet på en død ulv.&nbsp;
HER BLE ULVEN FUNNET: Ved Utgardsjøen i Kongsvinger fant kvinnen det hun syns lignet på en død ulv.  Vis mer

Den døde ulven hadde verken sår- eller skuddskader, og ble sendt til obduksjon på Veterinærinstituttet.

Veterinærinstituttet har nå undersøkt ulven, og har funnet flere typer rottegift i levra til kadaveret.

Det er ifølge Veterinærinstituttet ganske spesielt, og kan tyde på at ulven ikke er forgiftet gjennom å spise rotter og mus, siden gnagerne gjerne blir forgiftet av bare en type rottegift av gangen.

Mistenker at ulven er forgiftet

Ulven som ble funnet i Utgardssjøen er en hannulv på 40 kilo. Dyret var ikke merket, og det er opplyst at den tidligere ikke er registrert hos Rovdata.

Politiadvokat Henning Klauseie i Innlandet politidistrikt, forteller Dagbladet at politiet i Hedmark, Østfold og politiet på Romerike i flere år har fått tips om at det pågår utlegging av forgiftet åte med den hensikt å forgifte ulv.

- En ulv kan spise døde mus og rotter i terrenget, men i denne ulven fant man fant flere typer rottegift, sier Klauseie.

Politiet i Hedmark har aldri tidligere klart å bevise at det blir lagt ut forgiftet åte for ta ulver. Rykter og påstander om dette har versert i flere år.

Men nå ser det ut til at politiet har håndfaste bevis på at dette faktisk forekommer.

Straffbart

Man kan lovlig legge ut åte for å fjerne mus og rotter som man ikke vil ha i hus, men hvis det har blitt lagt ut forgiftet kjøtt med tanke på å drepe ulv kan det være straffbart.

Å drepe ulv er straffbart og har en strafferamme på inntil seks år, opplyser politiadvokaten.

I fjor ble fem personer dømt for å ha planlagt og deltatt i ulovlig ulvejakt. De fem fikk fengselsstraff som varierte fra seks måneder til ett år og åtte måneder.

Rekordmange ulver i Norge

Aldri tidligere har det vært så mye ulv i Norge siden de organiserte rapporteringene på begge sider av den norsk-svenske grensen startet i 1998.

I en statusrapport som ble lagt fram i februar, er det dokumentert mellom 80 og 84 ulver innenfor Norges grenser. Året før var det registrert 75 ulver i den endelige årsrapporten.

I Sverige og Norge totalt er det nå om lag 460 ulver.

Ifølge Rovdata har skandinavisk ulv ensidig matvaner. Mer enn 95 prosent av menyen er elg. Det vil si at et par eller en familie forsyner seg med om lag 100 elger i året.

Vil ha tips i saken

Nå ønsker politiet tips i saken.

Om noen i området rundt Utgardsjøen det siste året har sett noe som kan tyde på at det er lagt ut åte, så er dette av interesse for politiet, Klauseie.

Tips kan sendes til tips-hedmark@politiet.no eller på telefon 62 53 90 00

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer