Fant døde rotter i fengselsgården. Da de åpnet dem, fikk de seg en overraskelse

Justisdepartementet avslører at kriminelle gjenger benytter seg av kreative metoder for å smugle gjenstander inn i fengsel.

SYDD IGJEN: De døde rottene var sydd igjen over magen. Da de åpnet dem, fikk fengselsvaktene seg en overraskelse. Foto: Det britiske justisdepartementet / NTB Scanpix
SYDD IGJEN: De døde rottene var sydd igjen over magen. Da de åpnet dem, fikk fengselsvaktene seg en overraskelse. Foto: Det britiske justisdepartementet / NTB ScanpixVis mer

Det britiske justisdepartementet har bekreftet at kriminelle gjenger bruker døde rotter til å smugle inn gjenstander i fengsel.

De ansatte ved fengselet HMP Guys Marsh i Dorset vest i England oppdaget nylig tre rotter rett på innsida av gjerdet i fengselsgården. De hadde tydelige sting over mageregionen.

Etter nærmere undersøkelser fant de ut at rottene var fylt med blant annet mobiltelefoner, ladere, sim-kort og narkotika. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Myndighetenes teori er at rottene ble kastet over gjerdet av kriminelle som varslet de innsatte om å plukke dem opp. Fengselet samarbeider med politiet om å etterforske saken, men ingen er foreløpig blitt pågrepet.

SMUGLET INN I FENGSEL: Dette ble funnet på innsida av døde rotter ved et fengsel i England. Myndighetene tror kriminelle har kastet rottene over gjerdet. Foto: Det britiske justisdepartementet / NTB Scanpix
SMUGLET INN I FENGSEL: Dette ble funnet på innsida av døde rotter ved et fengsel i England. Myndighetene tror kriminelle har kastet rottene over gjerdet. Foto: Det britiske justisdepartementet / NTB Scanpix Vis mer

- Må styrke sikkerheten

- Dette viser hvor langt kriminelle er villige til å gå for å smugle dop inn i fengselet, og beviser bare hvor viktig det er at vi styrker sikkerheten. På den måten kan vi sørge for bedre rehabilitering, og hindre at de innsatte begår flere kriminelle handlinger, sier fengselsminister Rory Stewart i en uttalelse.

Kriminelle har tidligere benyttet seg av tennisballer, duer og droner for å smugle gjenstander inn bak murene.

Fra mars 2017 til mars 2018 var det 13 119 innrapporterte tilfeller av narkotikafunn ved britiske fengsler - en økning på 23 prosent fra året før. Funn av mobiltelefoner har i samme periode økt med 15 prosent, skriver The Guardian.

Myndighetene har bevilget 16 millioner pund, eller om lag 191 millioner kroner, til å bedre forholdene for innsatte, som del av et initiativ for å øke sikkerheten ved ti av landets fengsler, ifølge CNN.

Økende vold

Justisdepartementet har pekt på bruk av narkotiske stoffer som en nøkkeldriver bak økende vold bak murene. Fengselsbetjentenes fagforening mener imidlertid at etterspørselen drives av dårlige forhold og mangel på meningsfylte aktiviteter, og peker på myndighetenes budsjettkutt, ifølge The Independent.

NARKOTIKA: Cannabis, tobakk og spice, som er en form for syntetisk framstilt cannabis, var blant tingene som var sydd inn i de døde rottene. Foto: Det britiske justisdepartementet / NTB Scanpix
NARKOTIKA: Cannabis, tobakk og spice, som er en form for syntetisk framstilt cannabis, var blant tingene som var sydd inn i de døde rottene. Foto: Det britiske justisdepartementet / NTB Scanpix Vis mer

Forrige uke kunne de avsløre at bruk av narkotika ved et annet fengsel var så omfattende at én av seks innsatte hadde blitt avhengige etter at de startet sin soningstid.

Guys March har også vært i kritisk lys flere ganger. I 2017 satt en full innsatt fyr på bygningen og sine egne klær, i en protest på fengselets tak. Året før sirkulerte det bilder på Facebook av innsatte som drakk alkohol og brukte narkotika, og i fjor meldte fengselets uavhengige styre at de innsatte hadde god tilgang på mobiltelefoner.

Stewart har sagt at han kommer til å trekke seg dersom omfanget av rus og vold ikke bedrer seg i etterkant av initiativet.

Fagforeningen har imidlertid kritisert fengselsministerens satsing, og beskyldt initiativet for å ta penger fra andre fengsler som sliter, for å bedre forholdene ved noen utvalgte institusjoner.