Fant døde svaner i Danmark

Nå går alarmen i Skandinavia. Ring krisetelefon hvis du finner døde fugler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips om døde fugler? Send oss en epost

(Dagbladet.no): -Situasjonen er helt ny og alvorlig etter funnet av de døde svanene med fugleinfluensa - H5N1 - i Østersjøen i går kveld. Derfor møtes toppledelsen i Mattilsynet, Folkehelseinstituttet, Veterinærinstuttet og Helse- og Sosialdirektoratet klokka 14 i dag for å samordne tiltak her hjemme, opplyser adm. direktør Roar Gudding ved Veterinærinstuttet til Dagbladet.no.

Det er særlig svaner, ender, gjess, måker og vadefugler som er utsatt, sier Gudding.

Etter at dette møtet ble berammet, er alarmklokkene justert ytterligere. I dag er det funnet mengder av døde svaner også i Danmark - på Bornholm,  Sjælland, Lolland og Falster, melder Politiken.no.

Fire døde svaner på Bornholm er sendt til et laboratorium i Århus, og det vil gå to dager før de danske veterinærmyndighetene får svar på om svanene er døde av H5N1 eller av naturlige årsaker.

Spesielt oppmerksomme

-Det er naturlig at svaner også dør, om lag 16.000 i året.  Men vi er spesielt oppmerksom på fugleinfluensa etter funnene på øya Rügen i Østersjøen,  sier dyrlege Jørgen Vendelboe ved Bornholms Levnedsmiddelkontrol til Danmarks Radio.

I morges ble det konstatert at de to døde svanene på den nordtyske øya hadde fugleinfluensa.  I dag  innfører danske myndigheter forbud mot å holde fjærekre utendørs - slik norske veterinærmyndigheter gjorde i går kveld.  

 NY, ALVORLIG SITUASJON  Dette er en av de døde svanene som ble funent på den nordtyske øya Rügen i Østersjøen i går, like utenfør vår norske stuedør. I dag er det konstatert at svanene døde av den farlige varianten av fugleinfluensa - HN51. FOTO: Scanpix.
NY, ALVORLIG SITUASJON Dette er en av de døde svanene som ble funent på den nordtyske øya Rügen i Østersjøen i går, like utenfør vår norske stuedør. I dag er det konstatert at svanene døde av den farlige varianten av fugleinfluensa - HN51. FOTO: Scanpix. Vis mer

I formiddag har Mattilsynet gått ut med varsel om økt risiko for fugleinfluensa i Norge. Det var før funnene i Danmark ble kjent.


Ring 06040
Det er Mattilsynets distriktskontorer som skal håndtere funn av unormale store mengder svaner og andre fugler. Mattilsynet ber publikum ringe 06040 så raskt som mulig. Publikum skal ikke selv håndtere døde eller syke fugler.

Norske myndigheter har tonet ned faren for fugleinfluensa her hjemme siden i fjor høst. I helgen ble beredskapen skjerpet etter funn av døde svaner med  H5N1 i Italia, Hellas, Bulgaria og Slovenia.


Mandag: ikke farlig

For mindre enn to døgn siden skrev Veterinærinstuttet på sine hjemmesider:

-De "norske" knoppsvanene overvintrer for eksempel langs kysten av Skagerrak og Kattegat, mens sangsvanene overvintrer i isfrie vann i Sør-Norge og i Nordsjøen. "Våre svaner vil altså ikke komme i kontakt med nye utbruddssoner i Sør-Europa.

De siste 24 timene har situasjonen utviklet seg med så akselrerende fart at Veterinærinstituttet ikke har rukket å oppdatere med situasjonen i Nord-Tyskland og Danmark.

-Jeg er ikke overrasket over at det er konstatert fugleinfluensa så langt nord, men vi hadde ikke regnet med at det skulle skje så fort, sa adm. direktør Roar Gudding ved Veterinærinstuttet til Dagbladet.no i formiddag - før funnene i Danmark.

Smitte i avføring

Også svenske veterinærmyndigheter er i beredskap med H5N1-funn så nær. Fuglene kjenner ingen grenser, og ifølge rådgiver Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning er fugleskitt i vassdragene den vanligste smittekilden.

-Fugler siom er blitt smittet stryker gjerne med i løpet av et døgn, sier han til NTB.

Den store faren ved fugleinfluensen, er at H5N1-viruset kan smitte over på mennesker.  Norske helsemyndigheter har kjøpt lagre av medisinen tamiflu for å at folk skal kunne beskytte seg - når situasjonen måtte oppstå. 

Har du tips om døde fugler? Send oss en epost