Rødehavet

Fant dødelig «basseng» på havbunnen

Et sjeldent «basseng» er oppdaget på bunnen av Rødehavet. Dreper alt som svømmer inn i det.

SPESIELT: Forskere har nylig gjort en oppsiktsvekkende oppdagelse i Rødehavet. Video: OceanX Vis mer
Publisert

Forskere har oppdaget et ekte «deadpool» - altså et dødsbasseng - på bunnen av Rødehavet. Det blir beskrevet som et av de «mest ekstreme miljøene på jorda». Det skriver New York Post.

«Bassenget» skal være større enn en gjennomsnittlig boligblokk på Manhattan, New York, og hevdes å ta livet av omtrent alle skapninger som svømmer inn i det.

Nærme land

Den dødelige gropa befinner seg bare 1,7 kilometer under havets overflate, helt uten oksygen og fylt med en dødelig saltløsning.

- Ethvert dyr som forviller seg inn i saltlaken blir umiddelbart bedøvet eller drept, sier sjefforsker Sam Purkis til den vitenskapelige nettavisa Live Science.

Det var forskere fra Universitetet i Miami som oppdaget «dødsbassenget» ved hjelp av fjernstyrt undervannsfartøy.

Purkis forklarer at «fisk, reker og ål ser ut til å bruke saltlaken til å jakte», og hevder dyrene lusker i nærheten at saltvannsbassenget for å «livnære seg på de uheldige» skapningen som utilsiktet svømmer inn i det.

SYNKEHULL: Én mann omkom da et synkehull åpnet seg under et basseng i den israelske byen Karmei Yosef. Vis mer

Forbløffer

Det er funnet flere saltvannsbasseng i Rødehavet, Middelhavet og Mexicogolfen, men dette bassenget skiller seg ut fordi det ligger så nære land.

Fra før lå nærmeste observerte saltvannsbasseng i Rødehavet minst 249,4 kilometer utenfor kysten. Dette bassenget befinner seg derimot bare 2 kilometer utenfor kysten av Egypt - noe som forbløffer forskere.

Rødehavet har det høyeste kjente antallet saltlakebassenger, som skal ha blitt dannet for titalls millioner år siden.

Forskerne mener bassengene kan være med på å kaste lys over jordas opprinnelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer