VANSKELIG PUSLESPILL: Slik så Tromsdals harddisk ut etter at rekonstruksjons-ekspertene i Ibas hadde begynt å jobbe med den på oppdrag fra Økokrim.  Foto: IBAS
VANSKELIG PUSLESPILL: Slik så Tromsdals harddisk ut etter at rekonstruksjons-ekspertene i Ibas hadde begynt å jobbe med den på oppdrag fra Økokrim. Foto: IBASVis mer

Fant dokumenter og bilder på Tromsdals smadrede pc

Laptop kastet fra 12. etasje da Økokrim stormet leilighet. Men eksperter fra Ibas reddet deler av harddisken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da tjenestemenn fra Økokrim tok seg inn i Christer Tromsdals luksusleilighet på Aker Brygge tidlig om morgenen 24. februar, ble den bedragerisiktede finansakrobaten bokstavelig talt tatt på senga.

Ifølge politifolkene som skulle pågripe Tromsdal, var hans første reaksjon å hente den bærbare pcen sin - for så å kaste den ut av et vindu. 12. etasjer nedenfor deiset den i betongen og framsto som helt knust.

Etterforskerne valgte imidlertid å overlate restene av laptopen til eksterne spesialister i norske Ibas.

- Gjennomgår materialet
Økokrim mener Tromsdal prøvde å totalødelegge harddisken og dermed bevis som kan brukes mot ham i bedragerisaken, men Ibas kan ha stukket kjepper i hjulene for forretningsmannen.

Etter det Dagbladet.no erfarer har Økokrim fått overlevert både bilder, videoer og dokumenter som lå lagret på Tromsdals tilsynelatende smadrede laptop.

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en rapport fra Ibas og at vi har fått utlevert de dataene de klarte å finne på denne laptopen. Vi jobber ennå med å gjennomgå dette materialet sammen med innholdet på andre datamaskiner og mobiltelefoner som er beslaglagt i saken. Totalt sett er dette en viktig del av etterforskningen, sier førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim til Dagbladet.no.

Det er foreløpig uklart om innholdet er vesentlig som beviser, men om det omfatter korrespondanse i form av eposter eller eventuelle kjøpekontrakter kan det bli relevant.

SVINDELSIKTET: Christer Tromsdal er siktet for en rekke tilfeller av grovt bedrageri, men nekter straffskyld. Arkivfoto: SCANPIX
SVINDELSIKTET: Christer Tromsdal er siktet for en rekke tilfeller av grovt bedrageri, men nekter straffskyld. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

Christer Tromsdals har tidligere forklart at han ikke kastet laptopen med vilje, men at den falt ned ved et uhell da han ifølge eget utsagn skulle hoppe fra verandaen og over til en nabo for å flykte fra det han oppfattet som ukjente, farlige forfølgere og ikke politiet.

- Tromsdal har gitt en logisk og fornuftig forklaring på det som skjedde. Vi mener det ikke er grunnlag for å beskylde min klient for bevisforspillelse, sa advokat Nicolai Skjerdal til Dagbladet.no etter det første fengslingsmøtet i februar.

Økokrim mener på sin side at den uberørte nysnøen på Tromsdals luksuriøse uteterrasse avkrefter siktedes versjon av datamaskinens ferd mot bakken, og at han forstod godt hva som foregikk da razziaen startet.

- Ekstra vanskelig jobb
Dataetterforskningssjef Thomas Dahl i Ibas opplyser at det var svært vanskelig å hente innhold ut av laptopen, men at harddiskguruene lyktes til slutt.

- På denne lagringsenheten var skadene omfattende, og dette var en komplisert rekonstruksjonsjobb, sier han til Dagbladet.no.

En harddisk består av roterende plater med magnetisk belegg. Selve platene kan bestå av både aluminium og glass, og Tromsdals disk var av sistnevnte type. Deler av platene ble knust i flere biter i fallet fra 12. etasje.

Dahl vil ikke gå inn på hvor stor del av harddisken som til slutt kunne leses, eller hva slags type filer det dreier seg om.

- GJENNOMGÅS NÅ: Etter en rekke ransakinger sitter førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim på en stor mengde materiale fra ulike PCer og mobiltelefoner som har vært disponert av de siktede.  Foto: SCANPIX
- GJENNOMGÅS NÅ: Etter en rekke ransakinger sitter førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim på en stor mengde materiale fra ulike PCer og mobiltelefoner som har vært disponert av de siktede. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vi har rekonstruert data fra harddisken du refererer til, så blir det opp til Økokrim å vurdere verdien av dette materialet, sier etterforskningssjefen, som jevnlig får oppdrag fra myndighetene.

Han har tidligere sett eksempler på mobiltelefoner som er forsøkt knust av kriminelle og datamaskiner som er kastet på sjøen i forsøket på å ødelegge bevis. Så har Ibas-laben kommet til unnsetning.

- Politiet har selv god kompetanse på rekonstruksjon, men de mest ekstreme tilfellene sender de til oss. Dette gjelder alvorlige fysiske skader og kompliserte feil på filsystemer, sier Dahl.

Vil forlenge fengslinger
Bak lukkede dører i Oslo tingrett i dag ba førstestatsadvokat Geir Kavlie om forlenget varetektsfengsling for tre av de seks siktede i den omfattende bedragerisaken.

Blant annet ble det lagt fram nytt etterforskningsmateriale for retten som Økokrim regner som viktige beviser. Mennene knyttes til grove bedragerier for flere titalls millioner kroner i Sverige og Norge, både innen eiendom og andre bransjer. Tromsdal er blant annet siktet for en banksvindel på rundt 14 millioner kroner.

- Det er en grunn til at vi fikk medhold for å holde fengslingsmøtene lukket. Jeg vil ikke gå inn på utviklingen i etterforskningen, sier Kavlie.

Politiet er i dialog med de tre andre siktede, men de er ikke begjært fengslet. Dagens tre svært korte rettsmøter ble avsluttet i 11.30-tida, men rettens kjennelse er i skrivende stund ikke offentliggjort.

STORE SKADER: Etter å ha deiset i bakken fra Tromsdals penthouse-leilighet var det bare rester igjen da spesialistene skrudde av lokket på harddisken.  Foto: IBAS
STORE SKADER: Etter å ha deiset i bakken fra Tromsdals penthouse-leilighet var det bare rester igjen da spesialistene skrudde av lokket på harddisken. Foto: IBAS Vis mer

- Dette er litt komikveld. Jeg erkjenner overhode ikke straffskyld, sa Tromsdal selv til Dagbladet.no 27. februar.

RAZZIA: Det var stort presseoppbud utenfor hovedinngangen til bygget der Tromsdal bor i 12. etasje da det ble kjent hvem som var siktet i saken. Foto: SCANPIX
RAZZIA: Det var stort presseoppbud utenfor hovedinngangen til bygget der Tromsdal bor i 12. etasje da det ble kjent hvem som var siktet i saken. Foto: SCANPIX Vis mer