Fant dynamittlager

Her kommer politiets bombespesialister og Johnny Olsen ut av skogen med dynamitt fra den tidligere nynazistens «beredskapslager» i Vestfold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARDAL (Dagbladet): Sammen med to spesialister fra bombegruppa i Oslo-politiet og to andre polititjenestemenn, kommer en tilsynelatende fornøyd Johnny Olsen (41) vandrende ut igjen etter å ha påvist hvor han hadde skjult sprengstoffet. Den drapsdømte 41-åringen har håndjern, og foran ham går en av politimennene med dynamitten i en kamuflasjefarget stålkasse.

- Nå har jeg vist dem alt, forteller Olsen, som sier han ikke angrer på den oppsiktsvekkende tilståelsen i helga.

Så blir han ført inn i en sivil politibil, og kjørt tilbake til cella på Politihuset i Oslo.

Gjemt ved hytta

Lørdag viste han Dagbladet våpenlageret han har hatt i mange år i skogen ved Brandsrud gård i Vestfold-kommunen Lardal. Søndag morgen dro lensmannen i Lardal ut for å hente AG3-en og ammunisjonen som lå gjemt i skogen.

I går ble Olsen hentet ut av arresten og kjørt tilbake til Lardal for å vise politiet et nytt lager i skogen - bare et par hundre meter fra det første.

Gjemmestedene var langt fra tilfeldig valgt: Den tidligere frontfiguren for nynazistene disponerte lenge ei hytte i området, og han kunne nå lagrene fra bilveien i løpet av noen få minutter. Dessuten lå våpnene og sprengstoffet i et skogsområde som er lite tilgjengelig for turgåere.

Avhøres på nytt

Ifølge den drapsdømte 41-åringen har han hatt opptil ti kilo dynamitt lagret på stedet, mens det nå var rundt en kilo igjen. Resten skal han ha destruert selv de siste åra.

Olsen er fast bestemt på å legge alle kortene på bordet, og sone straffen for de kriminelle handlingene han ennå ikke er dømt for. 41-åringen mener dynamittlageret underbygger påstanden om at han utførte de uoppklarte bombeangrepene mot Blitz i 1994 og 1995.

Politiet fester så langt lit til det Olsen har forklart.

- Vi ser at det er store likheter mellom hans forklaring om Blitz-bombene og opplysninger vi hadde allerede. Men han skal avhøres igjen, og da vil vi gå inn på flere detaljer i forklaringen hans, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen.

Politiet ønsker også å finne ut hvem Olsen har skaffet seg sprengstoff og ulovlige våpen fra, men der får de neppe hjelp av den mordbrannsiktede 41-åringen.

- Jeg kommer aldri til å navngi andre personer. Jeg vil ha fred med meg selv og andre, og har ikke behov for å skaffe meg flere fiender, sa han før han meldte seg for politiet.

KASTET KORTENE: Drapsdømte Johnny Olsen (41) (t.h.) viste i går politiet hvor han hadde gjemt dynamitt i et skogsområde i Lardal kommune i Vestfold. Iført håndjern ledet han to tjenestemenn fra bombegruppa i Oslo-politiet fram til gjemmestedet. Her er de på vei tilbake med dynamitten i en stålkasse. <!--FOTO-->
LETTET: Mens en polititjenestemann laster inn et AG3-våpen i bilen, sitter en lettet Jonny Olsen i baksetet.