Dyrevelferd

Fant egen katt hodeløs - 60 meter fra inngangsdøra

- Trolig gjort av noen som vet hva de driver med, mener dyrlege.

FUNNET DØD: Huskatten Trixie ble funnet drept uten hodet. Foto: Katter i Nød / Privat
FUNNET DØD: Huskatten Trixie ble funnet drept uten hodet. Foto: Katter i Nød / PrivatVis mer

- Torill, dette vil du ikke se, sier mannen til Torill Almerud fra Skjetten, Akershus.

Søndag formiddag er ekteparet ute og leter etter katten Trixie som har vært borte noen få timer. 60 meter unna inngangsdøra, midt i et boligområde med barn og dyr, finner de katten. Uten hode, og ingen tegn til blodspor.

MATMOR: Torill Almerud fant katten sin uten hode, et steinkast fra inngangsdøra. Foto: Privat
MATMOR: Torill Almerud fant katten sin uten hode, et steinkast fra inngangsdøra. Foto: Privat Vis mer

- Jeg hylte av sinne, sier matmor Almerud til Dagbladet.

- Dette er en grusom handling. Jeg er helt ødelagt, og orker ikke å spise eller være ute blant mennesker. Jeg vil komme til bunns i dette. Trixie får jeg aldri tilbake, men det er mange andre å redde, fortsetter Almerud.

Tross iherdig leting, har hun ennå ikke klart å finne hodet til katten.

Romerikes Blad omtalte hendelsen først.

- Ikke drept at et annet dyr

Monica Hansen, dyrlege ved Romsås dyreklinikk, undersøkte Trixie dagen etter. Før hun så den hodeløse katten, tenkte hun at det måtte være et annet dyr som sto bak.

- Jeg ble sjokkert da jeg skjønte at dette må ha blitt gjort av et menneske, sier hun til Dagbladet.

Hansen forteller at katten ikke hadde noen andre skader på kroppen. Sårkanten rundt hodet var pent skåret, uten tegn til tygge eller biteskader. Hun tror derfor katten har blitt slått i svime, eller drept, før noen kuttet av hodet.

- Dette har ikke vært en katt som kjempet for livet. Sårkantene tyder på at dette er utført av noen som har gjort det før, og vet hva de driver med, sier hun.

Dyrlegen sier hun aldri har vært borti en liknende sak.

- Det er grusomt og veldig rart. Katten hadde bare vært borte noen få timer, og det var ingen tegn til blodspor. Dette er ikke en vanlig dyremishandlingssak, sier hun, og oppfordrer katteeiere i området om å holde kattene sine inne om natta.

- Grotesk

Elisabeth Kaspersen, politiadvokat hos dyrevernsgruppa ved Øst politidistrikt, forteller at politiet tar hendelsen svært alvorlig.

- Dette er en grotesk sak. Det som gjør dette så alvorlig er at dyrlegen mener handlingen er utført av et menneske som antakeligvis har gjort dette før, sier hun til Dagbladet.

Kaspersen, forteller at de foreløpig ikke har noen mistenkte i saken, og at de ønsker tips fra folk som kan ha hørt eller sett noe.

- Vi må også få kartlagt om hendelsen har noen sammenheng med de andre kattene som er savnet i området, eller med de to kattene som ble utsatt for grov vold på Eidsvoll, sier hun.

STERKE REAKSJONER: Den kjente Youtube-stjernen Brooke Houts delte en video som viser at hun slår og spytter på hunden sin. Nå forklarer hun. Video: Youtube/Brooke Houts / Rød Løper Vis mer

Frykter for andre katter

Det var Grethe Bøhnsdalen, daglig leder i Katter i Nød, som tok med Trixie til dyrlegen for obduksjon. Hendelsen gjør henne bekymret ettersom det er flere savnede katter i området.

- Nesten hver uke har en katt blitt meldt savnet. Jeg frykter det samme kan skje med dem, sier hun til Dagbladet.

Foreningen for omplasserte dyr (FOD) opplyser om at ti katter har blitt borte i Skjetten og Fjerdingbyden den siste tida.

- Det er mye som peker i retning av at kattene ikke har forsvunnet på «katters vis», skriver de på Facebook, og henviser til det som skjedde med Trixie.