Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant eksotisk sølvskatt i Sverige

Over 1200 år gamle mynter fra Bagdad, Damaskus, Persia og Nord-Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svenskene har funnet en av de største vikingskattene i moderne tid like ved Arlanda.

Da arkeologer skulle klarere en gammel jernaldergrav i forbindelse med utbygging i et boligfelt, kom de overraskende over skatten som trolig ble gravd ned rundt år 850.

En real skatt

Først fant arkeologene en sølvmynt som absolutt ikke var ventet å ligge under en stein på et jorde utenfor Arlanda.

Litt mer graving avdekket flere mynter. Til slutt var hele skatten på 450 sølvmynter avdekket. Og de fleste eksotiske - blant annet flere fra Bagdad, Damaskus, Persia og Nord-Afrika. Vikingene i Sverige begynte først å lage egne mynter omlag 150 år etter at disse ble gravd ned.

Internasjonal handel

Skatten har ingenting med selve jernaldergraven å gjøre. Graven er nemlig 1000 år eldre. Derfor var det helt uventet at noe så sjeldent som en vikingskatt skulle dukke opp på plassen.

Men arkeolog Karin Beckman-Thoor sier vikingene som gravde ned skatten, kan ha gjort det på plassen i håp om at graven og åndene ville beskytte skatten. Det virket i allefall i over 1200 år.

Foto: Bengt A Lundberg / Riksantikvarieämbetet
Foto: Bengt A Lundberg / Riksantikvarieämbetet Vis mer

Det finnes spor etter en vikinglandsby ikke så langt unna funnet. Og det er fra før av kjent at vikingene hadde en utstrakt handelsvirksomhet som strakk seg langt inn i Russland, til Midtøsten og Nord-Afrika.

- Ettter at myntene er analysert og tidsbestemt vil vi ha et bedre bilde av skattens opprinnelse, sier Beckman-Thoor i en pressemelding.

image: Fant eksotisk sølvskatt i Sverige
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media