EKSTREMLIV: Forskere har funnet bisarre bakterier i en innsjø som ligger 20 meter under isen øst på Antarktis. Livsformene lever under ekstreme forhold og har vært isolert fra omverden i minst 2800 år. Foto: AFP PHOTO / DESERT RESEARCH INSTITUTE / ALISON MURRAY / NTB SCANPIX
EKSTREMLIV: Forskere har funnet bisarre bakterier i en innsjø som ligger 20 meter under isen øst på Antarktis. Livsformene lever under ekstreme forhold og har vært isolert fra omverden i minst 2800 år. Foto: AFP PHOTO / DESERT RESEARCH INSTITUTE / ALISON MURRAY / NTB SCANPIXVis mer

Fant ekstreme livsformer i Antarktis

Bakterier som har vært isolert under ekstreme forhold flere tusen år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lake Vida har vært dekket av is i flere tusen år. Vannet holder 13 minusgrader, er mørkt, svært salt, surt og fritt for oksygen. Det er, for å si det mildt, forhold som ville drept det aller meste.

Likevel har forskere nå avdekket et rikt og variert samfunn av bakterier, såkalte ekstremofiler, som har funnet sin nisje i isolasjonen, 27 meter under isen. Dette kaster nytt lys på hvilke grenser liv har i ekstreme miljøer på jorda, ifølge en fersk studie publisert i tidsskriftet Plos One.

Dette kan videre si noe om mulighetene for at liv også finnes under vanskelige forhold andre steder i solsystemet. Ett eksempel er Jupiters måne Europa, som astronomer tror kan skjule et dypt hav under overflaten av is.

- Vida er en modell for hva som skjer når du forsøker å fryse ned en innsjø. Det er den samme skjebnen en Mars-innsjø kan ha møtt, da planeten gikk fra å være våt og varm til frossen, sier en av forskerne, Peter Doran ved Universitetet of Illinois til New Scientist.

• Les også: Fant mulig sted for liv på Jupiters måne

- Utrolig ugjestmildt Analyser av organisk materiale fra innsjøen, som ligger i den ekstremt tørre Victoriadalen øst på kontinentet, antyder at den har vært kuttet av fra omverden i rundt 2800 år.

Bakteriene, som forskerne fant i innsjøen under 27 meter med is, tilhører nye arter, og livnærer seg trolig på hydrogen og nitrogenforbindelser, ifølge studien.

- Vida er et utrolig ugjestmildt sted. Den har ikke blitt blottlagt for overflaten på flere tusen eller millioner år. Og om du forstår liv i ekstreme omgivelser, får du en bedre forståelse for hva liv egentlig er. Det sier noe om hva slags tøyler det har, sier geologiprofessor Mike Bently ved Durham University ifølge The Guardian.

Vida er bare én av flere innsjøer under Antarktis-isen som forskere sjekker i jakta på ekstremliv. Nylig ble det klart at russerne, som har boret seg fire kilometer ned til til Lake Vostok, så langt ikke har funnet spor av organismer. Overfor Dagbladet understreker de at dette var som forventet.

- Prøvene vi hentet opp var fra det øverste vannlaget, hvor det ikke finnes næringsstoffer. Dersom det finnes liv der nede, vil det leve dypere i vannsøylen eller i sedimentene på bunnen, sier dr. Sergej Bulat ved Petersburg Nuclear Physics Institute.

Fortsetter jakta I løpet av året skal en britisk ekspedisjon bore seg tre kilometer ned til Lake Ellsworth, for å se om det er noe som kravler eller kryper. Det er ingen garantier, men selv et negativt resultat vil være viktig for forståelsen av livet og dets grenser.

- Vi har funnet liv i dypt vann. Vi har funnet det i mørket og i kulda. Om vi ikke finner noe i Ellsworth, vil det fortelle oss at alt dette kombinert med isolasjon kan være nok til å stoppe liv, sier ekspedisjonsmedlem Mike Bently til The Guardian.

De er likevel optimistiske.

- Kulda er ikke problemet i Antarktis; det er tilgangen på vann. Du kan ha 50 minusgrader, men så lenge det er ørsmå mengder flytende vann, kommer livet vanligvis til å finne en måte å overleve på, legger han til.