- Det er nesten som en aprilspøk å finne en sånn.
Det sier Terje Marken til Dagbladet om det han fant på et jorde i Romedal i Stange 14. mai.
I underkant av ti centimeter under bakken gravde han opp en gullbrakteat.
Ifølge Store norske leksikon er gullbrakteater små, runde, rikt dekorerte gullsmykker fra folkevandringstid, fra mellom år 400 og 570. De er laget av en tynn gullplate og har en diameter på mellom tre og tolv centimeter.
NRK omtalte saken først.
- Ekstremt sjeldent med gull
Marken anslår at rundt 95 prosent av det han finner er søppel - folie, sølvpapir, ølbokser, tomhylser og ståltråd. I tillegg finner han en del verdiløse mynter, som han gjerne tar vare på.
- Det er en veldig liten andel som kan beskrives som «fine funn». Det er lite som havner på hylla, for å si det sånn, sier han.
Det er sjette sesongen han leter etter sjeldenheter med metalldetektoren. Han kom tilfeldigvis i kontakt med en som driver med det, og lærte litt om hobbyen.
- Jeg tror det er litt som å drive med jakt og fiske, eller å gå på skattejakt. Men det er ekstremt sjeldent at jeg finner gull.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger