BESTILTE FROKOST: Det 86 år gamle ekteparet ble funnet hånd i hånd på ett av hotellrommene på luksushotellet Lutetia i Paris. Foto: Hotel Lutetia
BESTILTE FROKOST: Det 86 år gamle ekteparet ble funnet hånd i hånd på ett av hotellrommene på luksushotellet Lutetia i Paris. Foto: Hotel LutetiaVis mer

Fant ektepar (86) hånd i hånd, døde på et av Paris' mest romantiske hotellrom

- Hadde i årevis planlagt å begå selvmord sammen. La igjen brev med bønn til myndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tragiske kjærlighetshistorien fant sted på et av Paris' mest luksuriøse hotell i helga:

86 år gamle Georgette og Bernard Cazes tok sitt eget liv - og la igjen brev med en bønn om å legalisere aktiv dødshjelp. 

Paret bestilte frokost slik at de var sikre på å bli funnet etter å ha tatt sine egne liv, skriver flere medier om saken som nå rører og ryster Frankrike.

- Har betalt skatt, jobbet hele livet Georgette, som i sin tid var lærer i litteratur og latin, uttrykte særlig et ønske om aktiv dødshjelp. I brevet skrev hun blant annet: 

«Under hvilke rettigheter kan en person bli tvunget inn i en grusom situasjon, når de ønsker å avslutte livet på en fredelig måte?»

«Er ikke min frihet bare forhindret av andres frihet? [Vi] har betalt skatt, har ingen gjeld til Staten, har jobbet hele livet og gjort frivillig arbeide.»

Det er den franske avisa Le Parisien som siterer brevene. 

Ifølge The Local, uttrykte Georgette tydelig at hun ble nektet «en fredelig død» på grunn av Frankrikes lover mot aktiv dødshjelp. 

- Redde for å bli avhengig av andre 
Ekteparets eldste sønn sier til avisa at foreldrene allerede for flere tiår siden bestemte seg for å begå selvmord sammen.

- De var mer redde for å bli separert eller avhengig av andre, enn de var for selve døden, sier han om de to. 

I 2005 ble det lovlig for leger å gi ut smertestillende piller som vil forkorte pasientens liv. Det har likevel hele tida vært ulovlig å ikke gi behandling eller næring som forlenger livet (passiv dødshjelp), eller å gi medisiner som vil forkorte livet til pasienten (aktiv dødshjelp), skriver The Local.

Ekteparets tragiske skjebne har gitt nytt liv til debatten om aktiv dødshjelp i landet. President Francois Hollande har lovet at han vil fremme et nytt lovforslag for myndighetene innen slutten av året. 

- Dessverre er parets skjebne typisk. Det er mange eldre franskmenn som er tvunget til å ta sitt eget liv på svært utrivelige måter. Det er uten tvil på tide at loven endres.

- Vi trenger en lovgivning som gir folk i lignende situasjoner retten til å søke om hjelp til å avslutte livet sitt med verdighet, sammen med sine kjære, sier Jean-Luc Romero.

- Elsket hverandre  Han leder organisasjonen Right to Die with Dignity.

Avisa har snakket med flere av naboene til det franske paret. De to skal ha vært uadskillelige. 

- De var så dynamiske, og hadde så sterk vilje, sier én til avisa The Local. 

- De elsket hverandre, det kunne man se. Jeg kan forstå hvordan det må ha virket umulig for den ene å måtte leve uten den andre, sier en annen.

Paret ble 86 år.