Fant eldgammelt «zombie-virus»

I den smeltende russiske permafrosten skjuler det seg eldgamle virus og ifølge en gruppe forskere kan de være langt mer vanlige enn først antatt.

SMELTER: Permafrosten i Sibir smelter, det kan slippe løs eldgamle virus. Foto: Global Warming Images/REX/NTB
SMELTER: Permafrosten i Sibir smelter, det kan slippe løs eldgamle virus. Foto: Global Warming Images/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I takt med klimaendringene smelter verdens permafrost og det kan frigjøre eldgamle virus som er fanget i den frosne jorda.

En gruppe europeiske forskere har nemlig funnet 13 tidligere ukjente patogen, organismer som kan skape sykdom, i den russiske permafrosten i Sibir, det kommer fram i en ny studie.

Forskerne har døpt virusene for «zombievirus» og et av virusene skal ha vært mer en 48 500 år gammelt. Virusene får riktignok ikke navnet på grunn av sykdommen de kan påføre, men heller det faktum at de tilsynelatende kan stå opp fra de døde.

- Finner virus hver gang vi leter

Enkelte virus kan nemlig overleve å være nedfryst i tusenvis av år og forskerne bak studien ønsket å bevise at slike virus slettes ikke er uvanlig og kan være en potensiell trussel for mennesker.

- Vi vet at hver gang vi leter etter virus i permafrosten, så kommer vi til å finne noen, sier Jean-Michel Claverie, en av forfatterne bak studiet og professor i virologi ved Aix-Marseille universitetet i Frankrike til Washington Post.

Det skal nevnes at virusene som er undersøkt i studien bare smitter encellesorganismer, men forskerne bak studien mener likevel at det er en risiko for at andre virus som gjemmer i permafrosten kan spres til både mennesker og andre dyr.

- Viktigere ting å bekymre oss for

Studien er så langt ikke fagfellevurdert, men virologer Washington Post har snakket med sier at funnene i studien virker sannsynlige og at de har anvendt teknikker som har vært brukt tidligere.

Når det er sagt, mener også mange virologer at en framtidig pandemi skapt av gamle virus fra den russiske permafrosten, er svært langt nede på lista over trusler mot folkehelsen.

- I naturen har vi en stor naturlig fryser, som er den sibirske permafrosten. Og det kan være litt bekymringsfullt, spesielt hvis patogener er frosset inne i dyr eller mennesker, sier Paulo Verardi, en virolog som er leder for Institutt for patobiologi og veterinærvitenskap ved University of Connecticut til Washington Post.

- Men dersom du gjør risikovurderingen, er dette veldig lav risiko. Vi har mange viktigere ting å bekymre oss for akkurat nå, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer