Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant en av Europas største øyenstikkere

Ny art i Norge.

NY I NORGE: Øyenstikkerarten Anax imperator er for første gang observert i Norge, nærmere bestemt i Lindesnes. Øyenstikkerarten, en av de største i Europa, kan få et imponerende vingespenn på opptil ti centimeter. Foto: Inge Flesjå
NY I NORGE: Øyenstikkerarten Anax imperator er for første gang observert i Norge, nærmere bestemt i Lindesnes. Øyenstikkerarten, en av de største i Europa, kan få et imponerende vingespenn på opptil ti centimeter. Foto: Inge Flesjå Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge har fått sin 49. øyenstikkerart. Hobbyentomolog Inge Flesjå oppdaget tilfeldigvis det store, turkise og blå dyret ved Vågevannet i Lindesnes.

- Den fløy ganske nær meg. Jeg så at den ikke liknet noen av de andre norske øyenstikkerartene, sier Flesjå til Dagbladet. Han meldte deretter fra på nettstedet Artsobservasjoner.no, en tjeneste for registrering og rapportering av arter i norsk natur.

• Les også: Ny edderkopp funnet i Norge

Arten har foreløpig ikke fått noe norsk navn, men kalles Anax imperator på latin. Ifølge British Dragonfly Society har den en gjennomsnittslengde på nesten åtte centimeter og er dermed en av de største øyenstikkerne i Europa. Vingespennet kan bli hele elleve centimeter.

A. imperators utbredelsesområde sprer seg nordover, og den har på kort tid greid å etablere seg i Sverige, Finland og Danmark. Kartleggingskoordinator Kristoffer Bøhn ved Samarbeidsrådet for biologisk mangfold (SABIMA) tror dette individet har kommet seg over sjøen fra Danmark. Om arten har etablert seg fast i Norge er ikke kjent.

- Vi kan ikke utelukke at den har gjort det. Arten ekspanderer veldig raskt, sier Bøhn til Dagbladet.

På engelsk kalles den emperor dragonfly. I Sverige heter den kejsartrollslända, mens danskene gikk for stor kejserguldsmed. Bøhn tror at det norske navnevalget ikke overraskende havner på keiserøyenstikker.

- Jeg vet iallfall at han som fant den håper på det, sier han.

På verdensbasis finnes det rundt 5000 øyenstikkerarter. De er generelt fargerike, dyktige flygere og et formidabelt rovdyr med andre insekter på menyen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media