MILLIONGAVE: I et melkespann fant hjelpeorganisasjonen Gnosjö Hjelper verdier for én million kroner. Foto: Emilia Lindholm / Värnamo Nyheter
MILLIONGAVE: I et melkespann fant hjelpeorganisasjonen Gnosjö Hjelper verdier for én million kroner. Foto: Emilia Lindholm / Värnamo NyheterVis mer

Fant en million i melkespann

- Vi ble sjokkert og veldig, veldig glade. Hjelpeorganisasjon fikk uventet hjelp av anonym giver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ansatte i hjelpeorganisasjonen Gnosjö Hjelper fikk seg en ordentlig overraskelse og en suveren start på det nye året. Utenfor butikken hvor de selger brukte klær, står det en melkespann hvor man kan donere pengegaver til organisasjonen. De tømmer melkespannet to ganger i året, og i slutten av desember var det tid for å gjøre nettopp det.

- Helt fantastisk - I melkespannet var det rundt 10.000 kroner i kontanter. Nederst i spannet lå det en gavesjekk på en million kroner. Det var helt fantastisk, sier lederen for hjelpeorganisasjonen Boo Clenow (69) til Dagbladet.

Boo Clenow kopierte raskt gavesjekken, og en halvtime senere stod han i banken med dokumentet hvor det stod at organisasjonen hadde fått en million kroner.

Spenning - Vi trodde knapt det kunne være sant. Det var med en viss spenning jeg dro ned i banken for å finne ut om det virkelig kunne være tilfelle, sier han.

Gavesjekken hadde dekning, og hjelpeorganisasjonen var en million svenske kroner rikere.

- Vi løste inn gavesjekken og satte pengen på vår konto. En million kroner er veldig mye penger for oss, sier Boo Clenow.

Hvem som har donert pengene vet de ikke da gavegiveren vil være anonym. Gavesjekken var utstedt i banken bare tre dager før de åpnet melkespannet.

- Denne personen har gått rett til vår butikk og lagt pengene i spannet. Vi vet ikke hvem det er og akter heller ikke å finne ut av det ettersom vedkommende person har fortalt banken at denne vil være anonym, sier Boo Clenow til Dagbladet.

Gnosjö Hjelper har drevet butikken med brukte klær i rundt 20 år. Inntektene går til barnehjem, aldershjem, sykehus og skoler i Latvia. Vanligvis omsetter butikken for rundt 3,5 millioner kroner i året. Pengegaven de nå fikk gjør at organisasjonen får mye mer penger til rådighet.

Frivillig arbeid - Alt vi gjør er på frivillig basis. Disse pengene kommer til å gå uavkortet til vårt arbeid i Latvia, sier Clenow. Rundt 170 personer jobber for organisasjonen som organiserer hjelpesendinger i året til Latvia.

Telefonen har nesten ikke stått stille etter at historien ble kjent i lokalavisa Värnamo Nyheter.

Ambassadøren ringte - Jeg ble oppringt av Latvias ambassadør i Sverige i dag. Vi snakket sammen en time, og han kommer for å besøke oss i Gnosjö i mars. Mange bedrifter og personer har ringt for å spørre om de kan donere saker og ting til oss. Det er en kjempemotivasjon for oss som jobber med dette og en bekreftelse på at vi gjør en god jobb, sier Boo Clenow til Dagbladet.

Allerede i neste uke skal styret behandle hva pengene skal brukes til.

Demokratisk avgjørelse - Vi er sju foreninger står bak dette, og avgjørelsen blir tatt på et demokratisk grunnlag. Styret skal bestemme hvordan pengene skal handteres og hvilke mottagere de skal gå til, sier Boo Clenow.

Han har jobbet lenge i hjelpeorganisasjonen, men medgir at denne gaven var spesiell.

Helt enormt - Gaver har vi fått tidligere, men ingen i nærheten av denne summen. De største gavene vi har fått tidligere har vært på 15 - 20.000 kroner. Det er gaver som vi har vært overlykkelige av å få tidligere. Når vi nå fikk en million er det helt enormt. Jeg vet ikke hva jeg skal si, men vi er veldig glade og ydmyke i forhold til denne gaven, sier Boo Clenow, lederen for Gnosjö Hjelper til Dagbladet.