Fant en omkommet

En omkommen fra Rocknes-forliset er funnet i vannkanten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALVØEN (Dagbladet.no): Letemannskapene har funnet en person omkommet i vannkanten etter at lasteskipet Rocknes grunnstøtte og kantret.

Den omkomne ble funnet på Sotra-siden av sundet. Funnstedet er et godt stykke fra der man har lett til nå. Mannen ble funnet etter at noen så oljen fra skipet var flytt dit. 10 båter og 70-80 redningsarbeidere og letemannskaper utvider nå søket.

Til nå er tre funnet omkommet, og ytterligere 15 er savnet. Det bekrefter politiet overfor Dagbladet.no på stedet.

Ifølge overlevende etter forliset i Vatlestraumen i Hordaland mandag, grunnstøtte lasteskipet «Rocknes» kort tid før skipet kantret. Det melder nettutgaven til Bergens tidende.

Skrapte borti noe

Det skal de overlevende ha fortalt til politi og redningsmannskaper. Skipet skal ha fått så store skader at det i løpet av minutter fikk slagside og kantret.

Mannskapet har fortalt at «Rocknes» skrapte borti bunnen eller et skjær. Resultatet ble en stor flenge i skroget. Den ene ballasttanken skal ha blitt revet opp.

Både kaptein Jan Aksel Juvik (57) og los Vermund Halhjem (41) skal ha vært på brua da «Rocknes» grunnstøtte. Til stede skal også en annen offiser og et filippinsk besetningsmedlem ha vært. Kaptein Juvik er fortsatt savnet, mens losen overlevde havariet.

Dratt på land

Redningsarbeidet på Rocknes startet for fullt igjen i morgentimene i dag, og båten er nå slept til land. Her ligger den helt inntil land ved Alvøen.

Det er fortsatt ikke funnet flere omkomne hverken på land eller vannet. 16 personer er fortsatt savnet, og alle fryktes omkommet.

- Vi skal prøve å stabilisere skipet og slepe det til dokk på Hanøytangen på Askøy, sier Trygve Hillestad informasjonsleder

ved Hordaland Politidistrikt til Dagbladet.no.

Akkurat nå prøver et marinefartøy legge ut oljelenser på begge for å fange opp 500 tonn olje som er ombord

i skipet. Det er synlig oljesøl i vannet. Det skal ha vært et rekonogniseringsfly i lufta for å se på omfanget oljesølet.

Det er helt stille ved skipet. Ingen går ombord før Hanøytangen. Det ligger to fartøy inntil skroget. Man kan se en flenge i skroget på den ene siden.

Det skal være omkring 500 frivillige som leter i strandsonen etter omkomne. Så langt er det vurdert til å være for utrygt til å gå ombord å søke etter omkomne. Marinefartøy foretar nå overflatesøk i sjøen.

Takket Norge for hjelpen

På Filippinene følger Norges ambassadør Pål Moe saken nøye. Han har allerede mottatt telefon fra landets utenriksminister Delia Dominjo Albert.

- Hun ringte meg og takket for den utmerkede innsatsen fra norsk side. Hun var fullt klar over at det var mange fillippinere om bord, og satte stor pris på det norske redningsarbeidet, sier Pål Moe til Dagbladet.no.

Forsatt har ikke nyheten nådd over hele Fillipinene. Deres utenriksdepartement har nå sendt ut en pressemelding om ulykken.

- Saken vil bli omtalt i nyhetene nå, sier Moe. Fillipinene ligger sju timer foran Norge, og klokka er kvart over fem når vi snakker med ambassadøren som er på vei hjem fra jobb. I løpet av dagen har han fulgt med på norske nettaviser.

Så langt har ikke ambassaden i Manila fått henvendelser fra pårørende til filippinerne som er rammet av ulykken på Rocknes.

- Den filippinske ambassaden i Stockholm er instruert, den vil nok føle et særlig ansvar for dette, og det meste vil nok i hovedsak gå gjennom dem, avslutter Moe.

Den filippinske ambassaden i Stocholm opplyser overfor Dagbladet.no at en utsending fer på vei til Bergen. Utsendingen skal ivareta interessene til de skadde og formalia knyttet til saken. Utsendingen er sendt i dag tidlig, og skal først av alt oppsøke de skadde på Haukeland sykehus.

<B>VED LAND:</B> Rocknes ligger nå helt inntil land, men skal slepes til dokk for at redningsmannskaper sikkert skal kunne gå inn i skipet.