STAKK UT AV KJØTTET: Denne tre centimeter lange sprøytespissen lå inni en kotelett kjøpt på Rema 1000. Foto: Privat
STAKK UT AV KJØTTET: Denne tre centimeter lange sprøytespissen lå inni en kotelett kjøpt på Rema 1000. Foto: PrivatVis mer

Fant en tre centimeter lang sprøytespiss i koteletten

- Har produsert koteletter i 30 år, og aldri opplevd dette tidligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremmedlegemer i maten er en kjent problemstilling, men en sprøytespiss tilhører sjeldenhetene.

I et TV2-innslag som sendes i kveld, kommer det fram hvordan en Rema 1000-kunde nylig opplevde nettopp dette. Koteletten var ferdig stekt og klar til servering da kunden la merke til en spiss metallbit som stakk ut av kjøttet.

Fikk erstatning Det viste seg å være en tre centimeter lang sprøytespiss.

Etter alt å dømme knakk denne av da grisen ble behandlet av veterinær. Men siden ingen oppdaget uhellet, ble kjøttet solgt videre som nakkekotelett.

Kunden tok kontakt med Rema 1000, og fikk en erstatning, ifølge TV2.

- Svikt i alle ledd - Fremmedlegemet er en kanyle fra en veterinærsprøyte. Denne har mest sannsynlig brukket av en sprøyte da dyret har blitt vaksinert via en injeksjon i nakken. Her er det en svikt i alle ledd i kjeden, men den største svikten ligger hos veterinær eller bonden som utførte vaksineringen, sier kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, Mette Fossum Beyer til Dagbladet.

- Har dere opplevd dette tidligere?

- Vi opplever fra tid til annen, men heldigvis ikke ofte, at det kommer fremmedlegemer i varer vi selger. Vi tar umiddelbart tak i slike saker, på samme måte som vi gjorde i denne saken, sier Beyer som forteller at kontrollmekanismene vil bli skjerpet hos deres produsenter etter dette.

- Er det trygt å spise Rema 1000-koteletter?

- Rema 1000 følger til enhver tid norske myndigheters lover og regler når det gjelder kvalitet og matsikkerhet, sammen med våre egne interne retningslinjer for internkontroll på mat. Maten vi selger skal holde en høy kvalitet og er trygg å spise, sier hun.

- Skulle ikke vært der Dyret ble slaktet hos Furuseth AS på Dal i Akershus. Daglig leder der, Harald Furuseth sier til Dagbladet at han aldri har opplevd noe liknende.

- Sannsynligvis har ei nål knekt under veterinærbehandling hos produsent, sier han og forklarer at de ikke har sprøytespisser i slakteanlegget.

- Burde dere oppdaget dette?

- Vi har produsert koteletter i 30 år, men aldri opplevd dette tidligere. Sprøytespissen skulle aldri vært der i utgangspunktet, og at den var det er beklagelig, sier Furuseth.

Metalldetektor Han forteller at slakteriet har vært i kontakt med samtlige produsenter og behandlende veterinærer, og at ingen av dem kjenner til hvordan sprøytespissen kan blitt værende i grisen. Slakteriet har dessuten bestilt en metalldetektor.

Ifølge TV2 har Matkontrollen forsøkt å finne ut hvilken veterinær som står bak, men det er ikke mulig å vite hvilken gård grisen kom fra. Selv med all tilgjengelig pakningsinfo kan Furuseth kun si når grisen ble slaktet hos dem.

Den aktuelle dagen hadde de inne griser fra 25 gårder på Østlandet.