- Fant en utstøtt og hjemløs planet

Den er kald, ung og veldig, veldig alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Astronomer sier de sannsynligvis har oppdaget en «hjemløs» planet, altså en klode som lever alene, og ikke går i omløpsbane rundt en moderstjerne. Avstanden er bare 100 lysår.

- Selv om teoretikere har fastslått at slike kalde og unge planeter finnes, har de aldri blitt observert før nå, sier astrofysiker Étienne Artigau ved Universitetet i Montreal, Canada (UdeM).

Én nål, tusenvis av høystakker Tidligere studier har konkludert med at det kan finnes mange ganger så mange ensomme «loffere» som stjerner i Melkeveien. Problemet er at de er ekstremt vanskelig å oppdage fordi de er små, kalde og mørke sammenliknet med stjerner.

Døpt CFBDSIR2149, ble den først oppdaget i bilder fra Canada-France-Hawaii Telescope. Det internasjonale forskerteamet gjorde deretter nærmere granskninger med ESOs Veldig store teleskop (VLT) på La Silla i Chile.

- Vi observerte flere hundre millioner stjerner og planeter, men vi fant bare én hjemløs planet i nabolaget. Det er som å lete etter én nål i flere tusen høystakker, sier Artigau i en uttalelse.

Slik frittflyvende objekter kan dannes på to måter, antar astronomer. De kan enten ha vært alene helt fra starten av, eller blitt dannet som «vanlige» planeter i et solsystem. Deretter kan de ha blitt revet løs og slynget ut av tyngdekraftspåvirkninger.

- Flere objekter av denne typen er blitt identifisert, men eksistensen kunne ikke fastslås uten en vitenskapelig bekreftelse på hvor gamle de er. Astronomer var ikke sikre på om de skulle klassifiseres som planeter eller brune dverger, sier Jonathan Gagné ved UdeM.

Mislykkede stjerner Brune dverger er «mislykkede» stjerner: Objekter som ikke greide å bli massive nok til at enkelte kjernefysiske prosesser kunne starte. Disse havner mellom to stoler, og det kan være vanskelig å vite om det er snakk om en planet med svært høy masse, eller en stjerne med veldig lav masse.

Her kommer alderen inn i bildet.

CFBDSIR2149 er trolig del av den såkalte AB Doradus Moving Group. Dette er rundt 30 stjerner som beveger seg sammen og antas å ha blitt dannet samtidig. Dersom objektet er del av denne gruppen, kan forskerne få en idé om hvor gammel den er, ifølge ESO.

Ved å sette dette inn i modeller for hvordan planeter dannes og utvikles, kan astronomer regne seg fram til vitale mål, blant annet temperatur, masse og atmosfæreinnhold.

Objektet er trolig mellom 50 og 120 millioner år gammel, med en temperatur på cirka 400 grader, studien publisert på nett. Massen er satt til mellom fire og sju ganger Jupiter, den største planeten vårt solsystem.

Grensen for en brun dverg ligger på rundt 13 ganger Jupiters masse.

Viktige Det gjenstår imidlertid mye forskning før astronomer endelig kan konkludere med at det er en planet, og ikke en liten brun dverg. Men uansett er resultatene viktige, sier hovedforfatter av studien, Philippe Delorme ved Institutt for planetologi og astrofysikk i Grenoble.

- Denne typen objekter er viktige, fordi de kan hjelpe oss med å forstå hvordan planeter kastes ut av planetsystemer, eller hvordan svært lette objekter skapes i stjernedannelsesprosessen, sier Delorme i en uttalelse på ESOs hjemmesider.

- Dersom dette lille objektet faktisk er en planet som har blitt kastet ut fra sitt opprinnelig hjem, kan vi lett se for oss utallige forlatte verdener der ute; drivende rundt i verdensrommets mørke tomhet, avslutter han.

(Om CFBDSIR2149 uansett kan klassifiseres som en planet med Den internasjonale astronomiske unions «advokataktige» definisjon, er for øvrig et annet spørsmål.)

BLEK, BLÅ PRIKK: Den mulige planeten fotografert i infrarødt lys. Foto: P. Delorme / European Southern Observatory
BLEK, BLÅ PRIKK: Den mulige planeten fotografert i infrarødt lys. Foto: P. Delorme / European Southern Observatory Vis mer