Joe Biden

Fant enda flere graderte dokumenter

Det amerikanske justisdepartementet har funnet enda flere graderte dokumenter hjemme hos president Joe Biden.

PROBLEMER: USAs president Joe Biden har oppbevart graderte dokumenter hjemme. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
PROBLEMER: USAs president Joe Biden har oppbevart graderte dokumenter hjemme. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Representanter for det amerikanske justisdepartementet har funnet enda flere hemmeligstemplete dokumenter hjemme hos USAs president, Joe Biden, melder Washington Post.

Det skal dreie seg om seks «gjenstander», men det er uklart om alle seks er dokumenter. De ble funnet etter at Biden ga representanter for justisdepartementet tillatelse til å gjennomsøke hjemmet hans fra 9.45 til 22.30 fredag.

Fra før er det funnet dokumenter i to runder i Bidens garasje og i et kontor han disponerte i Washington D.C. etter at han gikk av som visepresident og før han ble president.

Mange tiår

Opplysningene om ytterligere dokumenter kommer etter at representanter for justisdepartementet har foretatt en grundig gjennomgang av hjemmet til Biden i Wilmington. Noen av dokumentene skal stamme fra Bidens tid som senator, opplyser presidentens personlige advokat, Bob Sauer.

Biden var senator for Delaware fram til han ble visepresident for Barack Obama i 2009.

Biden hadde gitt representantene for justisdepartementet full tilgang til hjemmet sitt - inkludert personlige, håndskrevne notater, dokumenter og permer fra hans femti år i som politiker. Etter gjennomgangen, som foregikk fredag, beslagla justisdepartementet seks «gjenstander» som besto av graderte dokumenter og tilhørende materialer, ifølge Sauer.

KLAR: USAs president Joe Biden og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hyllet hverandre og langet ut mot Russlands president Vladimir Putin under en felles pressekonferanse onsdag kveld. Video: Reuters. Vis mer

Tidligere har Bidens advokater forklart at de fant andre graderte dokumenter i Bidens garasje, som de også overleverte til justisdepartementet.

Allerede i november kom også noen av Bidens medarbeidere over hemmeligstemplete dokumenter i et kontor han disponerte i Washington D.C. etter at han gikk av som visepresident.

- Siden begynnelsen har presidenten vært opptatt av å håndtere dette ansvarlig fordi han tar det alvorlig. Verken presidenten eller førstedamen var til stede da hjemmet ble gjennomsøkt, sier Sauber i en uttalelse lørdag kveld.

Sammenlikner

Republikanerne forsøker å trekke paralleller mellom Bidens dokumentsak og den om tidligere president Donald Trumps håndtering av slike dokumenter.

Ekspresidenten er under etterforskning for håndteringen av klassifiserte dokumenter etter han forlot Det hvite hus i 2021. FBI fant hemmeligstemplede dokumenter under en razzia på Trumps eiendom Mar-a-Lago i Florida i august.

Justisminister Merrick Garland har utnevnt spesialetterforskere til å etterforske både den nåværende og forrige presidenten. Selv om det er likhetstrekk mellom sakene, er det også store forskjeller.

FBI beslagla hundrevis av dokumenter fra Trump. Det er langt mer enn hva som foreløpig er dukket opp hos Biden.

Trump nektet også å gi fra seg dokumenter selv om han var stevnet, og det gikk så langt at FBI valgte å ransake hjemmet hans, Mar-a-Lago, for å gjøre beslag. Biden sier at han overleverte dokumentene umiddelbart da han ble klar over dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer