«White Rock spinosaurid»:

Fant Europas skrekk: - Imponerende

Det kjøttetende beistet som vandret langs kysten av forhistoriske England, kan ha vært nesten like stor som dinosaurenes konge – Tyrannosaurus rex.

FORHISTORISK KJEMPEROVDYR: Slik ser paleontologene for seg den store kjøttspisende dinosauren som levde for rundt 125 millioner år siden. Fossiler er avdekket på engelske Isle of Wight. Illustrasjon: Anthony Hutchings/Reuters/NTB
FORHISTORISK KJEMPEROVDYR: Slik ser paleontologene for seg den store kjøttspisende dinosauren som levde for rundt 125 millioner år siden. Fossiler er avdekket på engelske Isle of Wight. Illustrasjon: Anthony Hutchings/Reuters/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Denne sommeren skal kinofilmen «Jurassic World: Dominion» sørge for at dinofeberen vil rase nok en gang med full kraft.

Men mens de enorme, forhistoriske beistene trollbinder fra lerretet i kinosalen, er det blitt gjort funn av en høyst virkelig skapning som gjorde oldtidas England til et farefullt sted å være.

Torsdag denne uka kunne nemlig en gruppe paleontologer fortelle at det er avdekket fossile beinrester etter en kjøttetende dinosaur. Og det enorme dyret setter tidligere europeiske rovøglefunn i skyggen.

Europas dinosaurmekka

Dinosauren skal ha levd i krittperioden for 125 millioner år siden. Fossilene ble oppdaget på overflaten langs Compton Bay på den sørvestlige kysten av Isle of Wight, som har blitt en av Europas rikeste steder for dinosaurrester.

For 125 millioner år siden var havnivået mye høyere enn i dag og store deler av Europa var under vann.

Rovdyret levde i laguneaktige omgivelser. Den delte leveområder med forskjellige plantespisende dinosaurer og flygende krypdyr kalt pterosaurer.

Funnet omfatter blant annet bein fra ryggpartiet, hofter og hale, samt fragmenter av noen av dyrets lemmer. Foreløpig er det ikke gjort funn av hode eller tenner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer