«White Rock spinosaurid»:

Fant Europas skrekk: - Imponerende

Det kjøttetende beistet som vandret langs kysten av forhistoriske England, kan ha vært nesten like stor som dinosaurenes konge – Tyrannosaurus rex.

FORHISTORISK KJEMPEROVDYR: Slik ser paleontologene for seg den store kjøttspisende dinosauren som levde for rundt 125 millioner år siden. Fossiler er avdekket på engelske Isle of Wight. Illustrasjon: Anthony Hutchings/Reuters/NTB
FORHISTORISK KJEMPEROVDYR: Slik ser paleontologene for seg den store kjøttspisende dinosauren som levde for rundt 125 millioner år siden. Fossiler er avdekket på engelske Isle of Wight. Illustrasjon: Anthony Hutchings/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Denne sommeren skal kinofilmen «Jurassic World: Dominion» sørge for at dinofeberen vil rase nok en gang med full kraft.

Men mens de enorme, forhistoriske beistene trollbinder fra lerretet i kinosalen, er det blitt gjort funn av en høyst virkelig skapning som gjorde oldtidas England til et farefullt sted å være.

Torsdag denne uka kunne nemlig en gruppe paleontologer fortelle at det er avdekket fossile beinrester etter en kjøttetende dinosaur. Og det enorme dyret setter tidligere europeiske rovøglefunn i skyggen.

Europas dinosaurmekka

Dinosauren skal ha levd i krittperioden for 125 millioner år siden. Fossilene ble oppdaget på overflaten langs Compton Bay på den sørvestlige kysten av Isle of Wight, som har blitt en av Europas rikeste steder for dinosaurrester.

SE TRAILER: Jurassic World-trilogien avsluttes. Vil mennesket klare å være planetens regjerende rovdyr, når den deles med verdenshistoriens farligste skapninger? Video: UIP Vis mer

For 125 millioner år siden var havnivået mye høyere enn i dag og store deler av Europa var under vann.

Rovdyret levde i laguneaktige omgivelser. Den delte leveområder med forskjellige plantespisende dinosaurer og flygende krypdyr kalt pterosaurer.

Funnet omfatter blant annet bein fra ryggpartiet, hofter og hale, samt fragmenter av noen av dyrets lemmer. Foreløpig er det ikke gjort funn av hode eller tenner.

- En av de største

På bakgrunn av restene, har paleontologene kunnet anslå at dinosauren var over ti meter lang. Men de mener den kan ha vært enda lenger.

- Størrelsen på eksemplaret er imponerende. Den er en av de største - og muligens den største - kjente landrovdyrene som noen gang har herjet i Europa, sier Chris Barker til nyhetsbyrået Reuters.

Barker er doktorgradsstudent i paleontologi ved Universitet i Southampton og hovedforfatter bak studien som er publisert i tidsskriftet PeerJ Life & Environment.

BEINRESTER: Et diagram viser fossile rester av en kjøttspisende dinosaur som stammer fra rundt 125 millioner år siden. Foto: Reuters/NTB
BEINRESTER: Et diagram viser fossile rester av en kjøttspisende dinosaur som stammer fra rundt 125 millioner år siden. Foto: Reuters/NTB Vis mer

Ifølge medforfatter og paleobiolog ved Universitet i Southampton, Neil Gostling, kan den nylig beskrevne dinosauren vise seg å være like lang som Tyrannosaurus rex.

- Denne er virkelig stor, sier Gostling til nyhetsbyrået Reuters.

- La oss håpe at det dukker opp flere fossiler. Vi ville bli utrolig glade for en hodeskalle eller tenner.

Kontinentale konger

Kjøttspisende dinosaurer tilhørte en klasse kalt theropoder. De var tobente, og felles for de største artene var massive hodeskaller og sterke tenner.

Hvert kontinent produserte enorme eksempler: Tyrannosaurus rex kunne bli så stor som 13 meter lang og regjerte Nord-Amerika. Den like store Giganotosaurus var Sør-Amerikas konge.

Den største som til nå har vært funnet i Europa, er Torvosaurus som levde i juratida for 153-148 millioner år siden. Den kunne bli elleve meter lang.

Nå spekuleres det altså i at denne nye rovdinosauren var større.

Dinosaur uten navn

Som følge av det noe begrensede funnet, har ikke dyret i skrivende stund fått tildelt et vitenskapelig navn. Foreløpig benyttes kallenavnet «White Rock spinosaurid», basert på det geologiske laget der beina ble funnet.

Paleontologene mener den nye dinosauren ikke tilhører noen art som til nå er blitt identifisert. Men «spinosaurid» gir oss en pekepinn på hvilken gruppe rovøglen hørte til.

Delvis basert på en serie små riller på toppen av halevirvelen, konkluderte forskerne med at dette enorme rovdyret tilhørte en gruppe dinosaurer som kalles spinosaurer.

Og det er her vi finner den største kjøttetende dinosauren som noensinne har levd.

Levde på land og i vann

Fra 112 fram til for 97 millioner år siden, var Nord-Afrika hjem for Spinosaurus.

KONGENES KAMP: I filmen «Jurassic Park 3» (2001) blir det nærkamp mellom Tyrannosaurus rex (t.v.) og Spinosaurus. I virkeligheten levde de på hvert sitt kontinent og det skiltes flere millioner år mellom dem. Foto: UIP/NTB
KONGENES KAMP: I filmen «Jurassic Park 3» (2001) blir det nærkamp mellom Tyrannosaurus rex (t.v.) og Spinosaurus. I virkeligheten levde de på hvert sitt kontinent og det skiltes flere millioner år mellom dem. Foto: UIP/NTB Vis mer

Estimater som er blitt gjort, har anslått at den kunne bli så mye som 15 meter lang og veie solide 7,5 tonn på det meste. Dette gjør Spinosaurus til muligens den største av alle kjøttetende dinosaurer.

I motsetning til for eksempel Tyrannosaurus rex, hadde Spinosaurus en skalle som var lang og smal som på en krokodille.

I likhet med andre spinosaurer, hadde Spinosaurus sterke og store klør. Den livnærte seg av marine byttedyr og andre dinosaurer. Bevis tyder på at den levde både på land og i vann.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer