TATT TIL SLUTT: Schrenker kan ha vært i ferd med å ta sitt eget liv da han omsider ble oppdaget av politiet på denne campingplassen i Florida.   Foto: PHIL SEARS / AP / SCANPIX
TATT TIL SLUTT: Schrenker kan ha vært i ferd med å ta sitt eget liv da han omsider ble oppdaget av politiet på denne campingplassen i Florida. Foto: PHIL SEARS / AP / SCANPIXVis mer

Fant fallskjermhoppende finansakrobat blødende i telt

Politiet: «Et av de mest oppfinnsomme fluktforsøkene noensinne».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den noe tragiske men ekstremt actionfylte historien om Marcus Schrenkers forsøk på å stikke fra økonomiske problemer og straffeforfølgelse ved å forfalske sin egen død, ser i dag ut til å ha fått en foreløpig slutt.

Og den kunne ha endt med at den fortvilte 38-åringen døde på ordentlig.

- Må nesten få litt kred
Seint i går kveld amerikansk tid klarte føderalt politi å spore opp den ettersøkte finansmannen, på en campingplass ved Quincy i Florida, like ved grensa til delstaten Georgia. Det skjedde trolig i grevens tid.

Rundt 20 politifolk som hadde rykket ut etter å ha fått et tips fant Schrenker alene i et telt. Der lå han i en blodpøl, men i live, etter at han hadde kuttet seg selv i et håndledd og stukket seg i armen med en kniv, ifølge New York Times.

Mannen skal ha motsatt seg førstehjelp mens han mumlet ordet «dø».

- Pågripelsen er slutten på et av de mest oppfinnsomme fluktforsøkene jeg noensinne har sett, uttalte politisjef John F. Clarik i United States Marshals Service i dag.

Eller som Time.com (noe uoversettelig) skriver når de for anledningen oppsummerer de ti mest absurde forsvinningssakene i amerikansk historie: «You almost have to give it to Marcus Schrenker.»

Autopilot, fallskjermhopp og mc
Det var på søndag at mangemillionæren, som er en erfaren pilot, tok av med et småfly fra Anderson i Indiana og satte kurs mot Destin i Florida. Men over Alabama fikk flygelederne plutselig et svært dramatisk nødanrop fra Schrenker, som fortalte at han hadde vært ute for voldsom turbulens, at vinduet i cockpiten hadde implodert og at han blødde fra store skader.

Jagerflyene som ble sendt på vingene for å observere nødsituasjonen, så seinere at flyet styrtet i et skogsområde i Florida. Der fant ingen verken pilot eller blodspor, og det ble etter hvert stadig tydeligere at 38-åringen med vilje hadde satt flyet på autopilot for så å hoppe ut i fallskjerm.

NØYE PLANLAGT: Her blir Schrenker fanget opp av et overvåkningskamera like før han henter motorsykkelen han hadde forhåndslagret til bruk etter det dristige fallskjermhoppet.
NØYE PLANLAGT: Her blir Schrenker fanget opp av et overvåkningskamera like før han henter motorsykkelen han hadde forhåndslagret til bruk etter det dristige fallskjermhoppet. Vis mer

Da han dukket opp dyvåt og med flygerbriller på bakken i Childersburg i Alabama, rundt 320 kilometer fra flystyrten, fortalte han en politipatrulje en røverhistorie om en kanoulykke og lurte dem til å kjøre ham til et motell i nærheten. Der hadde han riktignok leid et rom, under falskt navn, men hadde ingen intensjon om å bli i byen over natta.

I stedet gikk han til minilageret ikke langt fra motellet, der han i forveien hadde satt klar en rød Yamaha motorsykkel. Den tomme boden, med Schrenkers våte klær, var lenge det siste sporet for politiet i den spektakulære flukten.

Skylder på oksygenmangel
Utrolig nok skal 38-åringen samme dag ha tatt seg tid til å sende en e-post til familie og venner. Der beklager han alt oppstyret, men skal ha forklart situasjonen med den originale løgnen fra flycockpiten, om et smadret vindu, glasskår og nødsituasjon.

«Hypoxia (oksygenmangel) kan få folk til å ta forferdelige beslutninger, og jeg tok rett og slett på meg fallskjermen og overlevelsesutstyret og stakk av», skriver han i e-posten.

«Jeg har ydmyket familien min for siste gang, og når dere leser dette kommer jeg til å være borte», fortalte Schrenker.

Men han dukket altså opp på en campingplass, og skadene han pådro seg selv er ikke livstruende.

Bakgrunnen for flukten ser ut til å ha vært at mye av Schrenkers liv, både yrkesmessig og personlig, hadde kollapset på kort tid. Han er mistenkt for en rekke svindler og tvilsomme disposisjoner knyttet til de tre finansrådgivningsselskapene han eier, samtidig som det skjedde et dødsfall i nær familie, før kona ba om skilsmisse dagen før nyttårsaften.

I kjølvannet av forsvinningshistorien har journalister også avdekket mulig svindelvirksomhet mange år tilbake i tid.

I tillegg til det brede spekteret av etterforskninger og søksmål som Schrenker prøvde å rømme fra i utgangspunktet, må han nå også svare for alvorlige tiltaler knyttet til den James Bond-aktige fluktmanøveren. Blant annet etterlot han altså det ubemannede flyet til å styrte et tilfeldig sted.

FLAKS: Flyet styrtet ikke langt fra flere bolighus i Florida. Da var piloten trolig allerede i gang med neste etappe flere hundre kilometer unna, på en rød Yamaha motorsykkel. Foto: SCANPIX
FLAKS: Flyet styrtet ikke langt fra flere bolighus i Florida. Da var piloten trolig allerede i gang med neste etappe flere hundre kilometer unna, på en rød Yamaha motorsykkel. Foto: SCANPIX Vis mer