Fant fargefilm fra blitzen på loftet

70 år siden bombingen av Storbritannia startet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Carolyn Keen hadde ingen anelse om hva hun kom til å finne på bestefarens loft. Der, stuet bort blant annet rask, lå en stor mengde filmruller. De viste seg å inneholde unike bilder fra tyskernes bombing av Storbritannia - blitzen - i farger.

Filmene viser så vel utrykningen under angrepene som det vanskelige dagliglivet i London under blitzen, som daglig involverte gjennomsnittlig 200 tyske bombefly.

Åpen butikk Et ikonisk klipp viser det kjente varehuset John Lewis & Co. i Oxford Street, som har et svært skilt med «Åpent» på - til tross for at bygningen har store skader. Et annet segment viser statsminister Winston Churchill som inspiserer tropper i Hyde Park.

- Vi visste at det sannsynligvis fantes film der oppe, men visste ikke at det var opptak av krigen og dagliglivet i en by under kraftig bombing. Så det var en åpenbaring og veldig moro å finne det, sier Keen til Reuters.

Bestefaren, Alfred Coucher, var borgermester i bydelen Marylebone og sjef for det sivile luftvernet på stedet.

70-årsmarkering I morgen, 7. september, er det 70 år siden Adolf Hitler iverksatte blitzen, etter at Luftwaffe-sjef Hermann Görings løfte om å knuse det britiske luftvåpenet (Royal Air Force, RAF) innen kort tid (slaget om Storbritannia) åpenbart ikke kom til å holde stikk. Isteden ville Hitler terrorbombe sivilbefolkningen til underkastelse.

SKADD: En eldre mann hjelpes ut av sitt sønderbombede hus av redningsmannskaper. Et dagligdags skue under blitzen. Foto: ALFRED COUCHER/REUTERS/SCANPIX
SKADD: En eldre mann hjelpes ut av sitt sønderbombede hus av redningsmannskaper. Et dagligdags skue under blitzen. Foto: ALFRED COUCHER/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Planen lyktes ikke. På tross av at London og en rekke andre byer i England, Wales, Skottland og Nord-Irland ble bombardert av spreng- og brannbomber fram til mai 1941, klarte tyskerne aldri å knuse britenes moral, og enda verre: Ved å konsentrere ildkraften mot sivile mål lot de RAF å komme styrket tilbake, slik at britene til slutt vant luftherredømmet over øyene.

Blitzen kostet over 43 000 briter livet. Bare i London ble over 1,1 millioner hus skadd.

Couchers filmer er nå digitalisert og offentliggjøres i forbindelse med 70-årsmarkeringen og en storstilt utstilling kalt «Under angrep - London, Coventry og Dresden», etter tre byer som ble hardt rammet av bombing fra begge sider under krigen, ifølge BBC News.

Motstand mot monument Men Dresdens borgermester Helma Orosz, som er i London i anledning åpningen, er kommet under hardt press hjemmefra. Blant andre storavisa Bild ber henne vise motstand mot et monument som skal reises for å minnes RAF-personell som bemannet allierte bombefly under krigen, skriver Dailymail.co.uk.

«Please say NO!» lød Bilds overskrift i dag. På engelsk.

STANDHAFTIG: Det kjente varehuset John Lewis & Co. i Oxford Street fortsatte å holde åpent, selv om bygningen ble bomberammet. Foto: ALFRED COUCHER/REUTERS/SCANPIX
STANDHAFTIG: Det kjente varehuset John Lewis & Co. i Oxford Street fortsatte å holde åpent, selv om bygningen ble bomberammet. Foto: ALFRED COUCHER/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Bild, og mange andre tyskere, synes det blir usmakelig å reise et monument over mannskapene som blant annet bidro til å jevne Dresden med jorda i februar 1945.

25 000 døde Over to døgn gjennomførte britiske og amerikanske bombefly et av de hardeste angrepene under hele krigen mot byen, som hadde diskutabel strategisk verdi, spesielt bare måneder før krigens slutt.

Derimot var byen full av sivilie, for en stor del kvinner og barn som hadde flyktet fra russerne på østfronten. Bombingen satte 80 prosent av byen i brann og tok livet av 25 000 mennesker.

RAF-monumentet er planlagt reist ved inngangen til Green Park og skal hedre de over 55 000 bombeflymannskapene som aldri kom hjem etter krigen - men tyskere, spesielt overlevende fra Dresden, ber nå altså britene om å la være.

- Et slikt monument rettferdiggjør bombeangrepene og gjør ødelegger den gjensidige forsoningsprosessen mellom Storbritannia og Tyskland, sier Ursula Elsner (80).

FANT BESTEFARS FILMER: Carolyn Keen, barnebarn av tidligere borgermester Alfred Coucher, kom over filmene på bestefarens loft. Foto: REUTERS/SCANPIX
FANT BESTEFARS FILMER: Carolyn Keen, barnebarn av tidligere borgermester Alfred Coucher, kom over filmene på bestefarens loft. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
OFRE FOR ALLIERT BOMBING: Redningsmannskaper samler lik på et torg i Dresden etter det allierte bomberaidet 13. og 14. februar 1945. 25 000 mennesker døde, de fleste av dem kvinner og barn. Foto: WALTHER HAHN/SLUB/DEUTSCHE FOTOTHEK/AFP/SCANPIX
OFRE FOR ALLIERT BOMBING: Redningsmannskaper samler lik på et torg i Dresden etter det allierte bomberaidet 13. og 14. februar 1945. 25 000 mennesker døde, de fleste av dem kvinner og barn. Foto: WALTHER HAHN/SLUB/DEUTSCHE FOTOTHEK/AFP/SCANPIX Vis mer