Fant fem kilometer langt belte med vrakrester

Mange deler fra Air France-flyet funnet av militære fly.

EKSTREMT OMFATTENDE SØK: Fly fra det brasilianske luftforsvaret har i halvannet døgn lett etter det styrtede Air France-flyet i flere hundre kilometers radius, men fant først i kveld betydelige mengder vrakgods fra flyet. Foto: SCANPIX
EKSTREMT OMFATTENDE SØK: Fly fra det brasilianske luftforsvaret har i halvannet døgn lett etter det styrtede Air France-flyet i flere hundre kilometers radius, men fant først i kveld betydelige mengder vrakgods fra flyet. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Fly fra det brasilianske luftforsvaret har funnet et fem kilometer langt belte med vrakrester i Atlanterhavet, omlag 740 kilometer fra øygruppa Fernando de Noronha. Flydelene stammer fra det styrtede Air France-flyet.

Det bekreftet den brasilianske forsvarsministeren  Nelson Jobim klokka 22.30 tirsdag kveld, melder nyhetsbyrået AP.

Gjenstandene i sjøen er både av metall og andre materialer, men Jobim har foreløpig ikke gått i detalj om hvilke deler av flyet som nå er funnet.

- Dette funnet bekrefter at flyet styrtet i dette området, sier Jobim ifølge AP.

To nederlandske skip og ett fransk fartøy er nå kommet fram til det mest aktuelle leteområdet, og er i kontinuerlig kontakt med den brasilianske marinens hovedkvarter på Natal som koordinerer leteaksjonen, skriver Globo.

3000 meters dyp
Ingen mennesker, verken døde eller overlevende, er så langt funnet. Alle de 228 menneskene ombord i Airbus-flyet antas å ha omkommet i den plutselige styrten.

De involverte landene har nå blitt enige seg imellom om at Frankrike skal være hovedansvarlig for etterforskningen av ulykken, mens Brasil styrer selve søk- og redningsoperasjonen.

Tidligere i dag oppdaget letemannskapene fra lufta et lite antall vrakrester, blant annet et flysete, en oransje bøye og tegn på drivstoff i vannet. Men det er først nå at store nok deler av det ødelagte flyet er funnet til å gi en endelig bekreftelse på at katastrofen er et faktum.

Ifølge CNN ligger vrakrestene 80 kilometer fra flyets antatte rute.

Noen av flydelene er funnet i et område der Atlanterhavet er opptil 4800 meter dypt, mens det største feltet med vrakrester er i en del av havet der dybden er 2000-3000 meter.

Uansett vil det bli svært vanskelig å finne flyets «svarte bokser» som kan gi et klart svar på hva som var årsaken til den mystiske styrten.

- Det kommer til å bli et svært vanskelig søk på grunn av dybden, sa forsvarsministeren i kveld.

Brasils president var overfor egne medier noe mer optimistisk.

- Et land som er i stand til å finne olje på 6000 meters dyp er i stand til å finne et fly på 2000 meters dyp, uttalte  Luiz Inácio «Lula» de Silva  under en pressekonferanse i forbindelse med et statsbesøk i Guatemala i kveld, ifølge avisa Globo.

- Kan ta årevis
Jakten på årsaken til hvorfor Air France Flight 447 styrtet i Atlanterhavet kan ta mange år, ifølge CNN.

Passatvinden og havstrømmene gjør at vrakrestene kan bli spredt over et område på flere kvadratkilometer, noe som trolig allerede har skjedd. Ifølge Jobim ble de fleste vrakrestene i kveld funnet svært langt fra stedet der det etter alt å dømme lå flydrivstoff i vannflaten.

Ifølge siste sikre registrering lå flyet på en høyde på omkring 11 000 meter over havet, da det mistet all kontakt med bakken.

Uten sikre koordinater eller ytterligere opplysninger, blir det ekstra vanskelig å fastslå hvor flyet traff vannet, tror John Hansman, direktør ved luftfartsinstituttet ved den prestisjetunge høyskolen MIT.

- Det et er stort hav. Med en gang du er ute til havs, er du ikke lenger i direkte kontakt med bakkeradarene på land, forklarer Hansman til CNN.

Meldte om feil
Flyet på vei fra Rio til Paris forsvant fra radarene og mistet all kontakt med bakken i fire-tida natt til i går.

Da befant det seg ved Fernando de Noronha-øyne, omkring 350 kilometer utenfor kysten av Brasil.

Fire timer etter at det tok av, rundt klokka fire norsk tid, meldte cockpiten at de hadde flydd inn i kraftig turbulens og tordenvær.

Klokka 04.14 begynte Airbus 330-200-maskinen å sende en rekke automatiske varsler om feil i det elektriske systemet.

Totalt 12 feilmeldinger ble sendt i løpet av fire minutter.

Brasilianske myndigheter opplyste i kveld at den komplette passasjerliste fra flight AF447 ikke vil bli offentliggjort, fordi flere pårørende har motsatt seg dette.


DØDSFLYET: Airbus-flyet, her fotografert ved en tidligere anledning, hadde 228 mennesker ombord, blant dem fire norske statsborgere og tre med nær tilknytning til Norge.  Foto: SCANPIX
DØDSFLYET: Airbus-flyet, her fotografert ved en tidligere anledning, hadde 228 mennesker ombord, blant dem fire norske statsborgere og tre med nær tilknytning til Norge. Foto: SCANPIX Vis mer