- Fant fem rullebaner i Indiahavet lastet inn på kapteinens flysimulator

Etterforskere jakter febrilsk etter svar på flymysteriet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etterforskere har gjort nøye undersøkelser av den avanserte flysimulatoren som ble funnet hjemme hos kaptein Zaharie Ahmad Shah (53).

Den rutinerte piloten hadde fløyet 18 365 timer da flyet forsvant - men hadde antakeligvis langt flere, siden han hadde en hjemmelaget simulator hjemme satt sammen av seks skjermer og en datamaskin spekket med siste skrik innenfor skjermkort, prosessorer og liknende.

Etterforskerne skal ifølge malaysiske medier ha funnet ut at kapteinen blant annet skal ha lastet inn fem rullebaner i Indiahavet.

En kilde sier til avisa Berita Harian at det er for tidlig å trekke noen konklusjoner ut av funnet, men ifølge Malay Mail Online er det regnet som et viktig element i den omfattende etterforskningen.

- Vi kan ikke utelukke muligheten for at flyet kan ha landet på en rullebane som ikke er tungt overvåket, i tillegg til muligheten for at det kan ha landet på havet, i en skråning eller på en annen åpen plass, opplyser en kilde til Berita Harian.

De fem rullebanene skal ifølge avisa være hovedflyplassen på Maldivene, en amerikansk flystripe på øya Diego Garcia og tre andre rullebaner i India og Sri Lanka.

Øyboere hevder de så flyet Samtidig hevder landsbyboere på en avsidesliggende øy i Maldivene at de så et fly i lav høyde samme dag som Malaysia Airlines-flyet forsvant, melder NTB. Innbyggerne på øya Kuda Huvadhoo mener det var en jumbojet de så, ifølge nettavisen Haveeruonline. Men i likhet med det savnede flyet av typen Boeing 777 skal det ha vært hvitt og rødt.

- Jeg har aldri sett et jetfly så lavt over øya vår før. Vi har sett sjøfly, men jeg er sikker på at dette ikke var et av dem, sier et av
øyenvitnene.

Haveeruonline opplyser at avisa har intervjuet åtte landsbyboere som alle forteller det samme. Flyet skal ha passert øya klokka 6.15 på morgenen 8. mars.

Uten konkrete spor Det har gått over elleve dager siden Malaysia Airlines flight MH370 ble savnet like etter at det tok av fra Kuala Lumpur på vei til Beijing.

Myndighetene står fremdeles uten noen konkrete spor om hva som faktisk har skjedd med Boeing 777-maskinen og de 239 personene om bord. Det eneste etterforskerne har konkludert med er at flyet forsvant som resultat av en bevisst handling.

Fra offisielt hold har det kommet lite nytt de siste dagene, bortsett fra de ulike tiltakene som blir gjort for å lete etter flyet. Reuters skriver at etterforskningen framstår som fastlåst.