Fant ferske barnegraver

Leger uten grenser har oppdaget flere titall ferske barnegraver vest i Sudan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av barna har regelrett sultet i hjel, opplyser organisasjonen.

Stadig oppdager teamet til Leger uten grenser som befinner seg inne i Darfur nye tusener av internt fordrevne mennesker som ikke har noen som helst tilgang til humanitær hjelp.

- Det er svære områder i Darfur hvor ingen vet hva som skjer. Det vi ser er at når vi kommer inn i områder vi ikke har vært i før, oppdager vi nye forsamlinger av mennesker som er i en desperat situasjon. Omfanget av denne humanitære krisen øker for hver dag, sier leder for Leger uten grenser i Norge, Atle Fretheim til NTB.

Ifølge FN kan så mange som en million mennesker være på flukt i den krigsrammede regionen.

Desperat kamp

De siste dagene har Leger uten grenser oppdaget rundt 17.000 flyktninger som har samlet seg i landsbyene Kresnik og Sisi, nordvest for byen Mornay, som ligger omtrent midt i den krigsrammede delstaten.

Torsdag fant hjelpearbeiderne 44 ferske graver. Halvparten av de gravlagte var barn som hadde sultet i hjel eller dødd på grunn av mangel på medisinsk behandling. De internt fordrevne har overhodet ingen tilgang til vann, mat eller livsnødvendig medisinsk behandling. I stedet må de kjempe en hard kamp for å overleve.

- Behovet for nødhjelp til disse menneskene er mer enn prekært, sier Fretheim. Den store utfordringen er å få inn vann og mat så folk ikke sulter i hjel.

- Dersom ikke det internasjonale hjelpeapparatet reagerer raskt, vil tusenvis av mennesker dø i nærmeste framtid, frykter han.

- Dette er etter vår vurdering den største humanitære krisen i verden nå. Vi appellerer på det sterkeste om at internasjonale hjelpeorganisasjoner må få inn akuttbistand nå, sier Fretheim.

Flykter fra militsen

I selve Darfur er det i praksis bare det 20-30 mann store teamet til Leger uten grenser som er aktive. Over grensen til Tchad har imidlertid flere hjelpeorganisasjoner engasjert seg for å hjelpe de om lag 100.000 menneskene som har flyktet til nabolandet.

Men behovene er mest dramatiske på Sudan-siden, der flere opprørsgrupper kjemper mot regjeringsstyrker og arabiske militsgrupper - såkalte Janjawid-krigere. I begynnelsen av februar slo menneskerettsorganisasjonen Amnesty International fast at militsen har begått massive overgrep mot sivilbefolkningen.

Torsdag opplyste regjeringen i Khartoum at de største veiene i det nordlige Darfur nå er åpnet for hjelpesendinger. Likevel er det bare mulig å nå fram til en firedel av flyktningene, mener FN.

(NTB)

FLYKTNING: En sudansk kvinne med barn venter på medisinsk bistand fra Leger Uten Grenser 27. januar.