Fant finlandshette

Politiet undersøker nå om de kan ha funnet finlandshetta til en av Munch-ranerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finlandshetta skal være funnet i en bil som disponeres av personer som har tilknytning til en mann i ransmiljøet på Østlandet. Denne mannen er en av de navngitte personene som er i politiets søkelys etter tyveriet av «Skrik» og «Madonna» søndag 22. august.

Dagbladet får bekreftet at politiet har forsøkt å DNA-teste en person som kan knyttes til finlandshetta.

Løslot 26-åring

Politikilder understreker overfor Dagbladet at de ikke vet hva finlandshetta er brukt til, eller skal brukes til. Det er for tidlig å fastslå om finlandshetta kan kobles til Munch-ranerne, men etterforskerne jobber nå med å få dette bekreftet eller avkreftet.

26-åringen som mandag ble varetektsfengslet i fire uker for å ha hatt en skarpladd pistol, ble i går ettermiddag løslatt. Etter det Dagbladet får opplyst, har ikke løslatelsen svekket politiets interesse for 26-åringen. Dette ut fra at han kan sitte med opplysninger om personer som politiet sjekker etter Munch-ranet. 26-åringen har bakgrunn i et miljø som kriminalpolitiet endevendte både etter «Vampyr»-tyveriet fra Munch-museet i 1988 og «Skrik»-tyveriet fra Nasjonalgalleriet i 1994.

Ifølge 26-åringens forklaring kjøpte han våpenet 15. oktober, dagen før han ble arrestert, for å beskytte seg mot en gjeng pakistanere.

Spekulasjoner

Politiets framgang i etterforskningen gjør at det nå nærmest koker over av spekulasjoner i det kriminelle miljøet. Aktørene i miljøet er uten tvil nervøse.

-  Det er omfattende spaning på oss, og flere har allerede begynt å tenke over hva de skal si dersom politiet finner deres DNA-profil. Fluktbilen har nemlig gått gjennom flere ledd før den ble brukt under ranet - uten at man kjente til hva bilen skulle brukes til, hevder sentrale kilder overfor Dagbladet. Politioverbetjent Øyvind Nordgaren vil ikke kommentere detaljer i etterforskningen.

-  Men vi er fortsatt optimister.

61 dager siden Munch-ranet<br> Handlingen: To maskerte menn, en av dem bevæpnet med pistol, stormet inn i Munch-museet på Tøyen søndag 22. august. Den bevæpnede raneren truet en kvinnelig museumsvakt med pistol mot tinningen. Den andre raneren løp inn i galleriet, og rev maleriene «Madonna» og «Skrik» av veggene. En tredje mann ventet utenfor i en Audi.<P> Tekniske spor: Biter fra rammene på de to maleriene ble funnet i Sars gate på Tøyen og ved Carl Berners plass. Fluktbilen ble funnet ved Sinsen tennisklubb.<br> Siktede: Foreløpig er ingen siktet i saken, men politiet sjekker navngitte menn med tilknytning til ransmiljøet. <br> Tips politiet: Telefon 22 66 48 00/01 eller til nærmeste politimyndighet.