Fant fire falske pass hos Toska

I David Toskas dekkleilighet i Madrid fant politiet flere falske pass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den dødsranssiktede kalte seg både «Hans Mejer» og «Hans Wieberman» fra Nederland, det norske navnet «Sondre» og «Johan Verboven» fra Belgia. Toska brukte minst fem forskjellige identiteter da han var på flukt fra norsk politi, siktet for dødsranet i Stavanger 5. april i fjor.

Norsk politi har funnet ut at han leide en leilighet i sentrum av Madrid. Leiligheten er ransaket av politiet. Her fant de Toskas PC, der han ifølge advokat Christine Hamborgstrøm, var kommet halvveis i sin tilståelse av Nokas-ranet i Stavanger.

Flere beslag

Dagbladet kjenner til at politiet også har gjort en rekke andre beslag. Det ble funnet i alt sju forskjellige pass, et førerkort og et ID-kort. Fem av passene tilhørte David Toska. Et av dem var ekte, utstedt i Norge i 1996. De fire andre var falske. Passene hadde bilde av Toska, men utstyrt med andre navn.

I leiligheten ble det også funnet et falskt førerkort utstedt i navnet til Hans Wieberman og et ID-kort med samme navn. Da politiet gikk ut med navn og bilde av blant annet Toska etter dødsranet, fryktet de at han ville gå over til en ny identitet. Det skjedde.

Siktet for falsk ID

Toskas forsvarer, advokat Christine Hamborgstrøm, vet ikke hvor lenge Toska har oppholdt seg i leiligheten i den spanske hovedstaden.

- Dette har ikke vært et tema i mine samtaler med ham. Vi har heller ikke snakket om hvor mange falske identiteter han hadde, utover det at han har bekreftet at han hadde falskt ID-kort da han ble pågrepet. Ifølge hans spanske advokat er han siktet for dette forholdet. Jeg kjenner ikke til Dagbladets opplysninger, ettersom jeg foreløpig ikke har fått lest alle saksdokumentene, sier Hamborgstrøm til Dagbladet. Forsvareren mener på generelt grunnlag at det er vanlig at etterlyste opererer med falsk identitet.

Fant bykart

ÉN MANN - FLERE IDENTITETER: David Toska opererte med mange navn mens han var på flukt fra politiet. FOTO: Politiet
ÉN MANN - FLERE IDENTITETER: David Toska opererte med mange navn mens han var på flukt fra politiet. FOTO: Politiet Vis mer

I leiligheten fant politiet også et falskt pass tilhørende 28-åringen som ble pågrepet sammen med Toska i Malaga. 28-åringen er sammen med Toska siktet i hasjsaken med kallenavnet «Operasjon Wonderboy». Også et falskt pass til en av de andre siktede i Nokas-saken skal ha blitt funnet i leiligheten.

I tillegg til de falske identitetspapirene, har politiet også gjort beslag av Toskas visittkort og et bykart over Madrid. David Toska ble pågrepet på en internett-kafé i Malaga for drøyt tre uker siden. Toska har siden dødsranet 5. april i fjor bodd flere steder. Han skal ha oppholdt seg i flere byer i Spania. Ifølge forsvareren var han lettet da han ble tatt. Nå er Toska innstilt på å gi detaljerte avhør til etterforskerne av dødsranet.

- Siste beskjed fra politiet er de skal prøve å starte avhørene 9. mai, men det kan også bli 14 dager seinere. Han er fortsatt innstilt på å la seg avhøre om sin rolle i Nokas-saken, bekrefter Hamborgstrøm.