Fant fire kilo heroin i kjellerbod

Narkohunden Fia-Maria sniffet seg fram til narkotika verdt fem millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et klipp fra en TV-dokumentar i «Insider»-serien på Max, får vi se narkotikahunden Fia-Maria i operativ tjeneste under en operasjon i regi av politiets gruppe for spesielle operasjoner (SO).

I videoen har politiet rykket ut til en adresse der det er mistanke om at det skal befinne seg narkotika. Etter at SO har gjennomsøkt boden i kjelleren på addressen, blir politihunden sendt inn. Det tar ikke lang tid før Fia-Maria markerer på en kommode som står på murgulvet i boden. Gjemt bak skjuler det seg en bag som skal vise seg å inneholde fire kilo heroin. Beslaget skal ifølge «Insider» ha en gateverdi på fire-fem millioner kroner.

Fasinerende For programskaperne var det fasinerende å få følge hundetjenesten på nært hold.

- Vi fikk se et utrolig samarbeid mellom hund og politi og hvor viktig hundene er for politiarbeidet, sier Kjetil Johnsen i «Insider»-redaksjonen.

I dokumentaren fokuseres det mye på hundenes rolle i kampen mot narkotika.

- Det er der politiet legger ned den største innsatsen, men vi får også se hundene i aksjon der de lukter seg gjennom musikkutstyr som skal inn på slottet, på jakt etter sprengstoff, sier Johnsen.

Politihund Under Sigrid-saken i fjor ble politihunden Rasko sentral, da han luktet seg fram til stedet der Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble funnet på Kolbotn utenfor Oslo. Rasko er en kriminalsøkshund og er trent til å lukte seg fram til blod, sæd og lik.

BOMBEHUND: I dokumentaren som vises på Max i kveld for vi se hvordan hund og fører jakter på mulig sprengstoff. Foto: Insider på Max.
BOMBEHUND: I dokumentaren som vises på Max i kveld for vi se hvordan hund og fører jakter på mulig sprengstoff. Foto: Insider på Max. Vis mer

- Vi er et operativt bistandsorgan som hjelper alle avdelinger av politiet på forespørsel, sier leder for hundetjenesten i Oslo, Tor Paulsen til Dagbladet.

Han har sett programmet der et dokumentarteam følger politihundene i Oslo og mener det gir et godt bilde av hvordan hundetjenesten jobber.

Forebyggende I dokumentaren, som går på Max i kveld klokka 21, vises også en sekvens der narkotikahunder lukter seg fram til hasj i folks lommer på Oslo sentralbanestasjon.

- Det handler om å være til stede i et prioritert område vi vet det omsettes mye narkotika. Hunden kjenner lukten av hasj på lang avstand, følger luftstrømmene og lokaliserer personen, sier Paulsen.

Lederen for hundetjenesten har fått mange positive tilbakemeldinger på denne type aksjoner.

- Dette er forebyggende arbeid, sier Paulsen.

I FELT: Politiet brukte aktivt politihunden Rasko til  tekniske undersøkelsene på stedet der Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble funnet på Kolbotn. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
I FELT: Politiet brukte aktivt politihunden Rasko til tekniske undersøkelsene på stedet der Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble funnet på Kolbotn. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Kjetil Johnsen i «Insider» mener politihundtjenesten fortjener all den positive oppmerksomheten de kan få.

- Dette er et veldig spennende område å dokumentere, sier Johnsen som håper han får mulighet til å følge mer av arbeidet som hundetjenesten gjør.

UTE BLANT FOLK: Hundene brukes også til å lukte seg fram til narkotika i folks lommer eller bagasje på prioriterte områder som sentralbanestasjonen i Oslo. Foto: Insider på Max.
UTE BLANT FOLK: Hundene brukes også til å lukte seg fram til narkotika i folks lommer eller bagasje på prioriterte områder som sentralbanestasjonen i Oslo. Foto: Insider på Max. Vis mer