Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant flaskepost fra avdød forsker i Arktis

- Utrolig å holde dette brevet i hendene.

FLASKEPOST: På Ward Hunt Island helt nord i Canada fant forskere et 54 år gammelt brev gjemt inne i en flaske. Foto: NASA/Denis Sarrazin/Laval University.
FLASKEPOST: På Ward Hunt Island helt nord i Canada fant forskere et 54 år gammelt brev gjemt inne i en flaske. Foto: NASA/Denis Sarrazin/Laval University. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lengst nord på øya Ward Hunt i Canada, i et av verdens mest arktiske strøk med en gjennomsnittstemperatur på -18 grader og omtrent 800 kilometer unna nærmeste by, fant forskere i sommer en 54 år gammel skriftlig beskjed gjemt i en flaske. Det skriver Herald News.

Beskjeden var datert 10. juli 1959 og signert en amerikansk biolog ved navn Paul Walker. En geolog som fortsatt er et kjent navn i forskningsmiljøet. Selv om funnet ble gjort i sommer, ble det ikke offentliggjort før i forrige uke.

Det var direktøren av Senteret for Nordstudier ved Laval University i Quebec i Canada, Warwick Vincent og hans kollega Denis Sarrazin som fant brevet. Vincent har i over 15 år besøkt det han kaller Canadas mest avsideliggende sted. Flasken de fant var gjemt inne i en steinvarde.

- Sarrazin fant en liten haug med steiner. En varde, sier Vincent.

«Til den det måtte gjelde» Sarrazin og Vincent utforsket et område på kanten av en isbre og bestemte seg for å finne ut hva som var inne i varden. Der fant de en flaske som inneholdt et ark. På arket var det skrevet en beskjed fra Paul Walker.

- «To whom it may concern» eller «Til den det måtte gjelde», hadde Walker skrevet i starten av brevet.

I brevet ber Walker leseren måle hvor langt det var mellom en annen varde i nærheten og til isbreen for deretter å sende informasjonen til hans adresse i den amerikanske delstaten Ohio og til Albert Crary, en av hans kollegaer i Boston.

Det 1,2 meter brede mellomrommet mellom varden og isbreen i 1959 hadde i dag økt til 101,5 meter. Vincent sier til Herald News at det er veldig verdifullt å ha et så gammelt sammenligningspunkt, og veldig sjeldent å ha på et slikt isolert sted.

Beskjeden var en oppmuntring fra Walker til forskere som besøkte Ward Hunt i senere tid til å hjelpe han med prosjektet sitt.

Veldig kjente navn - For meg var det en utrolig ting å holde dette brevet i hendene, fordi dette er to veldig kjente navn, sier Vincent.

Ifølge Los Angeles Times visste Vincent hvem Paul Walker og Albert Crary var med en gang.

- Walker er et veldig kjent navn i våre deler av verden fordi det høyeste punktet på Ward Hunt Island heter Walker Hill. Albert Crary er en veldig kjent person når det kommer til nordlig og sørlig polarvitenskap, sier Vincent.

Døde av et slag Da Vincent kom hjem fra felt startet han å grave frem mer informasjon om hvem Paul Walker var, og fant ut at han var en ung biolog som også døde mens han var veldig ung.

- Han var en ung mann i tjueårene som var en veldig dyktig og brilliant geolog. Han ble akutt syk på øya Ward Hunt senere det året beskjeden var fra og måtte bli fløyet ut. Denne kommunikasjonen fra Walker er en av de siste vi har fra han. En utrolig ting, sier Vincent.

Ifølge Los Angeles Times fikk 25 år gamle Paul Walker et slag mens han var ute i felt, og døde hjemme hos sine foreldre i november senere det året. Til tross hans unge alder hadde han deltatt på flere ekspedisjoner ved Nord- og Sydpolen.

Dette stod i brevet:
«To Whom it May Concern:
This and a similar cairn 21.3 feet to the west were set on July 10, 1959. The distance from this cairn to the glacier edge about four feet from the rock floor is 168.3 feet.

Anyone venturing this way is requested to remeasure this distance and send the information to: Paul T. Walker, Department of Geology, The Ohio State University, Columbus 10, Ohio, USA and Mr. Albert P. Crary, Air Force Cambridge Research Center, 11 Leon St., Boston 15, Mass. USA. Thank you very much.»

HELT I NORD: Brevet til Paul Walker ble funnet lengst nord i Canada, på Ward Hunt Island. Skjermdump Google Maps.
HELT I NORD: Brevet til Paul Walker ble funnet lengst nord i Canada, på Ward Hunt Island. Skjermdump Google Maps. Vis mer