Fant flere hundre vulkaner i havet utenfor Norge

Forskere med sensasjonelt funn. - Det er i ferd med å danne seg et nytt land mellom Norge og Grønland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONGYEARBYEN/OSLO (Dagbladet): Forskere ved Universitetet i Bergen har funnet hundrevis av vulkaner i havet rundt Norge.

- Vi har arbeidet i lang tid med kartlegging av havbunnen langs Atlanterhavsryggen fra Jan Mayen til Framstredet. Et av vulkanfunnene ligger bare 20 meter under havoverflaten, bekrefter professor Rolf Birger Pedersen til Dagbladet.

Nytt land Pedersen er senterleder ved Senter for geobiologi ved Universitetet i Bergen, og sier at det bare er et tidsspørsmål før den massive vulkanske fjellkjeden bryter havoverflaten.

- Vi har kartlagt dette i mange år, og vi ser nå at det er i ferd med å danne seg et nytt land mellom Norge og Grønland, sier Pedersen til Dagbladet

- Vi har funnet vulkaner på så grunt nivå og de kan når som helst bryte havoverflaten og det kan bli en ny øygruppe, forklarer han.

Han bekrefter at det er aktive vulkaner, og at de har registrert at det kommer Co2-gass ut av dem. Han regner med at vulkanen kan bryte havoverflaten ved neste vulkanutbrudd.

I framtiden tror han at vulkanen kan ha innvirkning for fastlandet også.

<strong>HAR FUNNET VULKANER:</strong> Her er en illustrasjon av hvordan forskningsskipet G.O. Sars kartlegger havbunnen ved hjelp av multistråle ekkolodd. Foto: Senter for Geobiologi, Universitetet i Bergen
HAR FUNNET VULKANER: Her er en illustrasjon av hvordan forskningsskipet G.O. Sars kartlegger havbunnen ved hjelp av multistråle ekkolodd. Foto: Senter for Geobiologi, Universitetet i Bergen Vis mer

- Vi regner med det, og det kan føre til askenedfall i Norge, slik vi har sett tidligere ved vulkanutbrudd på eksempelvis Jan Mayen.

Unikt dyreliv Ved Lokeslottet, som området heter, oppdaget forskerne en hittil ukjent vulkansk undervannsverden. Til sammen har de kartlagt hundrevis av undersjøiske vulkaner.

Dessuten har forskerne oppdaget et helt unikt dyreliv.

- Det er funnet et 50-talls nye arter knyttet til disse områdene, sier Pedersen til Dagbladet.

Dyrene har skapt sitt eget, sære økosystem rundt såkalte skorsteiner på bunnen. Disse glovarme kildene spyr ut 320 grader varmt vann, som er fullt av mineraler og kjemikalier. I motsetning til mer kjente og kjære dyrearter, er ikke dyreartene som forskerne nå har oppdaget avhengige av sola for å få energi, men forer på stoffene som kommer ut av skorsteinene.

Mens plantene har fotosyntese, har disse kjemosyntese. Organismer som greier å overleve under forhold som tidligere har vært ansett som uaktuelle for liv kalles «ekstremofiler» - elskerne av det ekstreme.

De siste åra har forskere funnet en rekke slike kilder på havbunnen flere steder i verden, noe som har gitt opphav til spekulasjoner om at det var her liv først oppsto for over 3,5 milliarder år siden.

Mulig milliardfunn Bergens Tidende skriver at også rike metallforekomster har blitt oppdaget. Hvert felt skal ha en estimert verdi på mellom én og tre milliarder kroner, men det er umulig å si hvor mange felt som er å finne.

<strong>PÅ REKKE OG RAD:</strong> Her er et kart over en rekke vulkaner som ble oppdaget omkring 150 km vest for Jan Mayen nå i sommer. De grunneste vulkanene i dette området ligger kun 20 meter under overflaten. I dette området kan det dannes nye norske øyer ved neste vulkanutbrudd. Foto: Senter for Geobiologi, Universitetet i Bergen
PÅ REKKE OG RAD: Her er et kart over en rekke vulkaner som ble oppdaget omkring 150 km vest for Jan Mayen nå i sommer. De grunneste vulkanene i dette området ligger kun 20 meter under overflaten. I dette området kan det dannes nye norske øyer ved neste vulkanutbrudd. Foto: Senter for Geobiologi, Universitetet i Bergen Vis mer

Noen spår at utvinning av verdifulle mineraler fra havbunnen kan bli en av de store, innbringende industriene i åra som kommer. Samtidig er det en stor etisk problemstilling: disse stedene er hjem til unike, sjeldne og sårbare økosystemer og dyrearter.

Ifølge TV 2 spekulerer nå forskerne i om det kan være lønnsomt å hente opp verdiene. Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell er skeptisk til dette.

- Slik det ser ut vil det være enorme kostnader knyttet til utvinningen, sier han til kanalen.

Rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen kaller forskningen ledende på verdensbasis, og sier at funnene er en «månelanding i dyphavet».

- Dette er en spydspiss for universitetets marine forskning, som er helt ledende på verdensbasis. Det setter både Vestlandet og universitetet på kartet, og det å jobbe videre med dette gir en vinn-vinn-situasjon for hele regionen, sier Olsen til Bergens Tidende.

<strong>VARSLER OM NYTT LAND:</strong> Professor Rolf Birger Pedersen ved ved Senter for geobiologi ved Universitetet i Bergen forteller at det bare er et tidsspørsmål før en ny øygruppe dukker opp i norsk farvann. Pedersen har jobbet med området siden 1997. Til Bergens Tidende sier han at arbeidet har vært så spennende at det kunne ha fungert som sakte-TV. Foto: Universitetet i Bergen
VARSLER OM NYTT LAND: Professor Rolf Birger Pedersen ved ved Senter for geobiologi ved Universitetet i Bergen forteller at det bare er et tidsspørsmål før en ny øygruppe dukker opp i norsk farvann. Pedersen har jobbet med området siden 1997. Til Bergens Tidende sier han at arbeidet har vært så spennende at det kunne ha fungert som sakte-TV. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer