Fant flere hundre vulkaner i havet utenfor Norge

Forskere med sensasjonelt funn. - Det er i ferd med å danne seg et nytt land mellom Norge og Grønland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONGYEARBYEN/OSLO (Dagbladet): Forskere ved Universitetet i Bergen har funnet hundrevis av vulkaner i havet rundt Norge.

- Vi har arbeidet i lang tid med kartlegging av havbunnen langs Atlanterhavsryggen fra Jan Mayen til Framstredet. Et av vulkanfunnene ligger bare 20 meter under havoverflaten, bekrefter professor Rolf Birger Pedersen til Dagbladet.

Nytt land Pedersen er senterleder ved Senter for geobiologi ved Universitetet i Bergen, og sier at det bare er et tidsspørsmål før den massive vulkanske fjellkjeden bryter havoverflaten.

- Vi har kartlagt dette i mange år, og vi ser nå at det er i ferd med å danne seg et nytt land mellom Norge og Grønland, sier Pedersen til Dagbladet

- Vi har funnet vulkaner på så grunt nivå og de kan når som helst bryte havoverflaten og det kan bli en ny øygruppe, forklarer han.

Han bekrefter at det er aktive vulkaner, og at de har registrert at det kommer Co2-gass ut av dem. Han regner med at vulkanen kan bryte havoverflaten ved neste vulkanutbrudd.

I framtiden tror han at vulkanen kan ha innvirkning for fastlandet også.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer