Fant fluktbilen

Den røde Saab-en blir undersøkt for spor etter at fire av Sveriges farligste menn utførte en spektakulær fengselsflukt i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bilen ble oppdaget på en liten vei inntil en sjø i nærheten av fengselet Hall ved Södertälje.

- Saab-en blir i ettermiddag undersøkt av polititeknikere, sier politiets talskvinne Karin Solberg til nyhetsbyrået TT.

De fire rømlingene sonet straffer fra tre år til livstidsdom da de ved midnatt skjøt seg ut av fangenskap. En enorm politistyrke jakter på Tony Olsson og de tre andre fangene. Anstalten er en av de best bevoktede fengslene i Sverige.

Tok gisler

Kvart på tolv i går kveld ringte en av fangene etter en fengselsbetjent, under påskudd av å trenge hjelp. En halv time senere var fire av Sveriges farligste menn på frifot - Tony Olsson, Alfred Sansiviero, Mahmoud Amaya og Daniel Maiorana.

På vei ut løsnet de flere skudd, og tok to kvinnlige fengselsbetjenter som gisler. Utenfor ventet to personer i fluktbilen, en mørk rød Saab 9000. Vaktene som kom løpende etter alarmen ble utløst, ble møtt av en væpnet innsatt. Politiet tror noen må ha smuglet våpen inn i fengslet, men kan ikke forstå hvordan det har vært mulig. Det utelukkes ikke at de kan ha fått hjelp på innsiden.

Politiet fikk melding om fengselsdramaet 00.11 i natt - og slo riksalarm da de ble kjent med at det blant annet var den beryktede politimorderen Tony Olsson som hadde klart å rømme. Han regnes som en av Sveriges farligste menn.

 • Tony Olsson (31) betegnes av politiet som farlig. Leder for nazist-organisasjonen Riksfronten i Örebro. Han ble dømt første gang som 18-åring, etter at han blant annet truet med å skyte innvandrere. Senere dømt til livstid for blant annet Malexandermordene, beskrevet som en av de mest kaldblodige forbrytelsene i Sverige: to politimenn ble skutt med egne tjenestevåpen av tre kjente nazister, deriblant Tony Olsson.
 • Daniel Maiorana (27). En av lederne av gjengen Fucked for life (FFL) fra Botkyrka sør for Stockholm. Dømt flere ganger, blant annet for ran og mishandling, og rømt flere ganger. Beskrives som en av landets farligste fanger. Har rømt flere ganger.
 • Alfred Sansiviero (35) Kjent gjengmedlem fra Södertälje. Dømt flere ganger, sist for grovt ran og narkotikaforbrytelser.
 • Mahmoud Amaya (29). Dømt for diverse forbrytelser, deriblant ran.

  Stresset politijakt


  Svensk politi frykter at publikum kan bli skadd hvis de kommer i veien for ranerne.

  - Det er fire personer på flukt. De har støtte fra utsiden og er naturligvis klare over at de er forfulgt. Det er klart det finnes en risiko for at allmenheten kan komme i veien, det kan man ikke se bort fra, sier riksikriminalsjef Lars Nylén til Aftonbladet.

  - Det er bare å håpe at det ikke skjer noe alvorlig.

  Politiet er også smertelig klar over at rømlingene ikke er kjent for å ha mest respekt for lovens voktere. Ifølge avisa er politiet mer stresset og oppjaget enn vanlig.

  - Om de her personene, dere vet hvem vi mener, ser vår bil, da skyter de, sier sier en av politfolkene som i natt jaktet etter den beryktede politimorderen Tony Olsson.

  - Jeg går ut fra at alle som har våpen skyter, om det er Tony Olsson eller en annen spiller ingen rolle, sier en annen.

  Kilder:
  Aftonbladet
  Expressen

- FARLIG: Her er Tony Olsson, han ble pågrepet 18. juni 1999, etter å ha flyktet til Costa Rica etter et bankran og drapet på to politimenn. Han regnes som en av Sveriges farligste menn.
JOBBER PÅ SPRENG: Store politistyrker jakter på fire av Sveriges farligste menn som rømte fra Hall, et av Sveriges «sikreste» fengsler i natt. Hall ligger i Södertälje, omkring 50 kilometer fra Stockholm.