PFAS i matemballasje:

Fant fluorgift i Burger King-emballasje

I 2015 lovet Burger King å bli 100 prosent fri for den farlige miljøgiften. En ny undersøkelse påviste igjen stoffet i emballasjen. - Trygt å spise, svarer Burger King, som sier de nylig har skiftet leverandør.

GIFT I PAPIRET: En ny undersøkelse viser at det giftige stoffet PFAS ble påvist i emballasjen til Burger Kings pommes frites-papir. Illustrasjonsfoto: Gene J. Puskar / AP / NTB Scanpix
GIFT I PAPIRET: En ny undersøkelse viser at det giftige stoffet PFAS ble påvist i emballasjen til Burger Kings pommes frites-papir. Illustrasjonsfoto: Gene J. Puskar / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Miljøgiften PFAS ble påvist i Burger Kings pommes frites-papir, viser en ny undersøkelse gjennomført av Norsk institutt for vannforskning (NIVA) på vegne av Framtiden i våre hender.

Burger King uttaler i en kommentar at de helt nylig har byttet emballasjeleverandør, og at den nye emballasjen skal være fri for skadelig stoff.

Per- og polyfluorerte alkylsubstanser (PFAS) er en gruppe kjemiske stoffer som benyttes i produkter som for eksempel brannskum, tekstiler, matemballasje og kjøkkenutstyr, kosmetikk og impregneringsmiddel og skismørning.

Stoffene er noen av de farligste miljøgiftene vi omgir oss med, fastslår Miljødirektoratet.

De er tungt nedbrytbare, og kan gi alvorlige effekter på dyr og mennesker som fosterskader, skader på nervesystemet og på leveren. Det er også indikasjoner på at PFAS-er kan være kreftframkallende, påvirke immunforsvaret og ha hormonforstyrrende effekter.

Lovet stopp i 2015

Undersøkelsen fra NIVA viser at Burger Kings pommes frites-pose inneholder stoffet 8:2 diPAP, som kan omdannes til PFOA, som igjen er ett av disse helse- og miljøfarlige PFAS-stoffene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer