Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PFAS i matemballasje:

Fant fluorgift i Burger King-emballasje

I 2015 lovet Burger King å bli 100 prosent fri for den farlige miljøgiften. En ny undersøkelse påviste igjen stoffet i emballasjen. - Trygt å spise, svarer Burger King, som sier de nylig har skiftet leverandør.

GIFT I PAPIRET: En ny undersøkelse viser at det giftige stoffet PFAS ble påvist i emballasjen til Burger Kings pommes frites-papir. Illustrasjonsfoto: Gene J. Puskar / AP / NTB Scanpix
GIFT I PAPIRET: En ny undersøkelse viser at det giftige stoffet PFAS ble påvist i emballasjen til Burger Kings pommes frites-papir. Illustrasjonsfoto: Gene J. Puskar / AP / NTB Scanpix Vis mer

Miljøgiften PFAS ble påvist i Burger Kings pommes frites-papir, viser en ny undersøkelse gjennomført av Norsk institutt for vannforskning (NIVA) på vegne av Framtiden i våre hender.

Burger King uttaler i en kommentar at de helt nylig har byttet emballasjeleverandør, og at den nye emballasjen skal være fri for skadelig stoff.

Per- og polyfluorerte alkylsubstanser (PFAS) er en gruppe kjemiske stoffer som benyttes i produkter som for eksempel brannskum, tekstiler, matemballasje og kjøkkenutstyr, kosmetikk og impregneringsmiddel og skismørning.

Stoffene er noen av de farligste miljøgiftene vi omgir oss med, fastslår Miljødirektoratet.

De er tungt nedbrytbare, og kan gi alvorlige effekter på dyr og mennesker som fosterskader, skader på nervesystemet og på leveren. Det er også indikasjoner på at PFAS-er kan være kreftframkallende, påvirke immunforsvaret og ha hormonforstyrrende effekter.

Lovet stopp i 2015

Undersøkelsen fra NIVA viser at Burger Kings pommes frites-pose inneholder stoffet 8:2 diPAP, som kan omdannes til PFOA, som igjen er ett av disse helse- og miljøfarlige PFAS-stoffene.

NIVA gjennomførte den samme testen på oppdrag av NRK i 2014. Også da fant de PFAS-stoffet PFOA i Burger Kings pommes frites-pose.

Da sa Burger King til NRK at all deres matemballasje deretter skulle være 100 prosent PFOA-frie. Fem år seinere finner NIVA likevel på nytt slike stoffer i Burger Kings pose.

- At det finnes PFAS i matpapir, har vi dessverre sett mange tilfeller av. Men vi er svært skuffet over at Burger Kings papir inneholder disse stoffene, når de i 2015 lovet å bli 100 prosent fri for dem. De burde ha klart å ordne opp i dette nå, men det har de altså ikke gjort, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, til Dagbladet, og sikter til testresultatet.

Opplysningspåbud

Bakken Riise mener det er vanskelig for innkjøpere og forbrukere å vite noe om innholdet i produkter vi kjøper.

- Burger King må holde løftene og rydde opp slik de sa de skulle gjøre i 2015, og sørge for at kundene deres ikke blir utsatt for disse stoffene, tilføyer hun.

Bakken Riise etterlyser et påbud om å opplyse om PFAS-innhold i alle produkter.

- Trygt å spise

Burger King er kjent med resultatene fra undersøkelsen og understreker at det er ufarlig å spise deres pommes frites.

- Det er helt trygt å spise både pommes frites og burger hos oss i Burger King. Alle våre gjester kan stole på at Burger King har svært strenge retningslinjer for å følge alle regler, gitt av myndighetene i EU og Norge. De samme kravene stiller vi selvsagt til våre leverandører, sier markedssjef i Burger King, Heidi Moss.

- Så vidt vi forstår denne testen, er det ingenting som tilsier at posen inneholdt direkte skadelige stoffer, fortsetter hun og avslutter:

- Uavhengig av dette har vi for noen uker siden byttet ut alle våre Fries-poser, og bruker nå en annen leverandør. Den nye emballasjen er fri for alle typer PFC.

Vil ha forbud

FISKER: Jan Fred Solhaug (65) fra Fagernes har fått påvist svært høye nivåer av miljøgiften PFOS i blodet. Reporter: Line Brustad. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

PFAS er tungt nedbrytbart, og hoper seg opp i naturen og i mennesker og dyr.

- Denne testen har ikke undersøkt hvor mye som havner i maten, men det er åpenbart at det er en risiko knyttet til PFAS i matemballasje. EU har nylig senket tålegrensene for PFAS-innhold i matpapir, de mener altså at PFAS i mat og matemballasje er farligere enn først antatt, sier Bakken Riise i Framtiden i våre hender.

Forrige uke offentliggjorde Miljødirektoratet at Norge er med på å foreslå om generelt forbud mot PFAS i EU sitt miljøregelverk.

Sammen med Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland vil Norge foreslå forbud mot om lag 5000 PFAS-er.

- Vi har lenge vært opptatt av å gjøre noe med disse kjemikaliene, og Norge har fått gjennom noen begrensninger og forbud både i Europa og globalt. Nå tar vi dette ett steg videre ved at vi sammen med flere andre land forsøker å fase ut alle variantene av PFAS som ikke er absolutt nødvendige. Tiltak på europeisk og globalt nivå er det klart mest effektive virkemiddelet for tryggere produkter og bedre miljø, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

Priser

Framtiden i våre hender har lenge etterlyst et slikt forbud.

- Når aktørene som bruker PFAS ikke holder løftene sine om å fase ut viser det tydelig behovet for strengere lovreguleringer, sier Bakken Riise.

- Regjeringen bør innføre et nasjonalt forbud mot alle typer PFAS i produkter der det finnes mer miljøvennlige alternativer, for eksempel i kosmetikk, tekstiler, og matkontaktpapir, fortsetter hun.

Dagbladet vant i april SKUP-diplom for «Glidens pris», der det i en rekke artikler publisert høsten 2019 ble dokumenterte sammenhengen mellom fluorsmøring og utvikling av alvorlig sykdom, både hos profesjonelle og amatør-smørere.

I april ble avsløringene også hedret med Den store journalistprisen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!