Fant flyktning under kaninburet

STAVANGER: Marianne Robberstad fikk sjokk da hun lyste med lommelykta inn i garasjen: Under kaninburet oppdaget hun en forkommen nordafrikaner, skjelvende av sult og kulde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først trodde familien på Torvastad på Karmøy i Rogaland at det var en katt som romsterte rundt i garasjen deres. Men så fikk de vite at naboen hadde fått en mørkhudet mann som ikke snakket norsk på døra. Mor og datter gikk ut i garasjen med lommelykt, og kom inn igjen med en sterkt forkommen utlending.

- Det var et aldri så lite sjokk da jeg så et ansikt under kaninburet, sier Marianne Robberstad til Dagbladet.

Iskaldt

Den unge afrikaneren fikk et ublidt møte med sitt forjettede land. Etter ti dager i lasterommet på en båt, flakket han en hel dag rundt på forblåste Karmøy i ti kuldegrader og sur vind.

Det må ha vært iskaldt for en kar som gikk barbeint i skoene og bare hadde en tynn dongeriskjorte som vern mot kulda.

Etter å ha fått en skinnjakke av Robberstads nabo, søkte han ly i Mariannes garasje. Med noe isolasjon som madrass og et teppe som dyne krøllet han seg sammen under kaninburet i et forsøk på å holde varmen.

- Det kunne gått skikkelig ille med ham dersom han hadde ligget der hele natten. Han var barbeint da vi fant ham. Han var også skikkelig forfrossen, utmattet og sulten. Han satt og skalv hele den timen han var inne hos oss, forteller Marianne.

Blir hjemsendt

Nå er mannen i politiets varetekt.

- Vi regner det som svært sannsynlig at han kom fra Marokko med lastebåten «Blue Stone». Vi antar at han er marokkaner, sier avdelingssjef Terje Rotvik ved utlendingsavdelingen i Haugesund politidistrikt. I politiavhør har den unge mannen oppgitt et navn og fortalt at han kommer fra Algerie.

Politiet tror ikke han snakker sant. I går ble han fengslet for 14 dager, siktet for ulovlig innvandring.

- Det blir en bortvisningssak så snart vi har fastslått hans identitet, sier avdelingssjef Rotvik til Dagbladet.

<B>SJOKK:</B>Afrikaneren sjekket ikke akkurat inn på noe luksushotell, konstanterer Marianne Robberstad. Hun fant adrikaneren under dette kaninburet i garasjen.