- Fant første definitive bevis for innsjø på Mars

Var 460 meter dyp.

TØRKET OPP:  I dag er Mars en knusktørr planet hvor flytende vann raskt fordamper fra overflaten. En gruppe amerikanske forskere mener nå at de har funnet det første, definitive beviset på at innsjøer har eksistert på overflaten. Mange tror opptil én tredjedel av planeten var dekket av hav for neste fire milliarder år siden. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/HO/USGS
TØRKET OPP: I dag er Mars en knusktørr planet hvor flytende vann raskt fordamper fra overflaten. En gruppe amerikanske forskere mener nå at de har funnet det første, definitive beviset på at innsjøer har eksistert på overflaten. Mange tror opptil én tredjedel av planeten var dekket av hav for neste fire milliarder år siden. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/HO/USGSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): «Strender» og et langt, dypt juv er det beste beviset så langt for eksistensen av en forhistorisk innsjø på Mars, hevder forskere ved Universitetet i Colorado ifølge Reuters.

Bilder, tatt av HiRISE-kameraet om bord sonden Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), viser et 200 kvadratkilometer stort område som forskergruppen mener må ha blitt gravd ut av en sjø. Enkelte steder var vannet 460 meter dypt, sier de.

- Dette er det første utvetydige beviset for strandlinjer på Mars-overflaten, sier Gaetano Di Achille, som ledet studien, i en uttalelse på universitetets hjemmeside.

- En hellig gral
Mange mener opptil én tredjedel av Mars-overflaten var dekket av vann for 3,8 milliarder år siden. Så langt har det imidlertid manglet definitive bevis, da en rekke sjøliknende geologiske formasjoner også kan skyldes andre prosesser.

- Å finne strandlinjer er en hellig gral for oss, sier Achille.

INNSJØ? Forskerne mener bilder fra  Shalbatana Vallis-området på Mars viser de første, definitive bevisene for en innsjø på Mars.  Foto: NASA
INNSJØ? Forskerne mener bilder fra Shalbatana Vallis-området på Mars viser de første, definitive bevisene for en innsjø på Mars. Foto: NASA Vis mer

Achille mener innsjøen, som ligger i Shalbatana Vallis-området, ble dannet for rundt 3,4 milliarder år siden - 300 millioner år etter at man har trodd at Mars ble en kald og knusktørr planet.

- Granskninga viser ikke bare at dette var en Mars-innsjø som eksisterte lenge, men vi kan se at den ble dannet etter at man har trodd den varme, våte perioden var over, sier professor Brian Hynek på universitetets hjemmeside.

Flytende vann er en grunnleggende forutsetning for liv, slik vi kjenner det, mener forskere. Derfor vil slike gamle uttørkede innsjøbunner være førsteprioritet i jakta på spor etter liv.

- På jorda er deltaer og innsjøer fantastiske til å bevare og samle tegn til liv. Dersom liv noensinne oppsto på Mars, så vil slike steder være nøkkelen til planetens biologiske fortid, sier Di Achille.

Vannis på polene
Forskerne, som publiserte studien i journalen Geophysical Research Letters, sier denne innsjøen enten fordampet eller ble til is som følge av plutselige klimaendringer. Isen ville sakte, men sikkert, ha sublimert inn i atmosfæren.

Mars' atmosfære er i dag for tynn til at flytende vann kan eksistere over tid på overflaten. Forskere har likevel funnet store mengder vann i form av is på begge polene.

FRODIG: Slik kan innsjøen ha sett ut for over 3 milliarder år siden. Illustrasjon: Gaetano Di Achille/University of Colorado
FRODIG: Slik kan innsjøen ha sett ut for over 3 milliarder år siden. Illustrasjon: Gaetano Di Achille/University of Colorado Vis mer

NASA mener at det bare på Mars' sørpol er nok is til å dekke hele planeten med et 11 meter tykt vannlag dersom det smelter.

Det har også blitt gjort observasjoner som kan indikere eksistensen av flytende, underjordisk vann som sporadisk bobler opp til overflaten.

Nøyktig hvorfor Mars gikk fra å være en våt til en knusktørr, forfrosset planet for over 3 milliarder år siden er ikke kjent.

DEKKET AV HAV? Mars var trolig dekket av mengder flytende vann for nesten 4 milliarder år siden. Dette bildet fra 2008 viser Jazero-krateret, som kan ha inneholdt en innsjø. Hvorfor Mars gikk fra å være en frodig, våt planet til frossen ørken er ikke fullt ut kjent. Foto: ESA/NASA/SCANPIX
DEKKET AV HAV? Mars var trolig dekket av mengder flytende vann for nesten 4 milliarder år siden. Dette bildet fra 2008 viser Jazero-krateret, som kan ha inneholdt en innsjø. Hvorfor Mars gikk fra å være en frodig, våt planet til frossen ørken er ikke fullt ut kjent. Foto: ESA/NASA/SCANPIX Vis mer