Fant fossil av gigantisk dinosaur i Argentina

Møt Dreadnoughtus.

DREADNOUGHTUS:  Slik så antakeligvis Dreadnoughtus ut da den levde for 77 millioner år siden. Foto: AFP PHOTO
DREADNOUGHTUS: Slik så antakeligvis Dreadnoughtus ut da den levde for 77 millioner år siden. Foto: AFP PHOTOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinosauren har fått navnet Dreadnoughtus, som oversatt til norsk betyr noe sånt som «frykt ingenting». Navnet har den fått etter slagskip fra det 20. århundret ved navnet «Dreadnought».

Forskerne har funnet over 70 prosent av fossilet, og det er dermed det mest komplette dinosaurfossilet som er funnet. Benrestene viser at dyret var om lag 59 300 kilo (59,3 tonn) og 26 meter langt. Dette er det største landdyret man har kunnet beregne den eksakte vekten til.

- Med vekta til en flokk med elefanter og med en lang hale som våpen, trengte ikke Dreadnoughtus å frykte noe som helst, sier førsteamanuensis Kenneth Lacovara til Science Daily. Det var han som oppdaget fossilet i 2005.

Utgravingen tok fire år, og studien ble i dag publisert i Scientific Reports.

- Ikke fullvoksen Mye tyder på at Dreadnoughtus faktisk kan ha vært enda større.

 - Analyser av benrestene viser at denne dinosauren ikke var fullvoksen, sier Lacovara.

Dreadnoughtus var en planteeter som levde for cirka 77 millioner år siden i Sør-Amerika. Dinosauren tilhører titanosaur-familien. Dreadnoughtus hadde en over ni meter lang hale og over elleve meter lang hals.

En hals som nok kom godt med for å få tilgang til nok mat.

- Hverdagen til denne dinosauren har bestått i å få i seg nok kalorier for å gi næring til denne enorme kroppen, sier Lacovara.

130 benrester Lacovara oppdaget Dreadnoughtus under en utgraving i det sørlige Argentina, men tenkte ikke så mye over det der og da. Han hadde allerede funnet mange fossiler i området.

Men etter hvert som han begynte å grave, innså at han at det han hadde funnet var en gigantisk dinosaur.  

-  På det tidspunktet var jeg ganske oppspilt. Men jeg hadde ingen anelse om at vi skulle ende opp med å dra derfra med 130 benrester i besittelses, sier Lacovara.

FANT FOSSILET:  Kenneth Lacovara ligger ved siden av benrestene til gigantdinosauren ved utgravingsområdet i Patagonia i Argentina. Foto: AFP PHOTO
FANT FOSSILET: Kenneth Lacovara ligger ved siden av benrestene til gigantdinosauren ved utgravingsområdet i Patagonia i Argentina. Foto: AFP PHOTO Vis mer