- Fant fot- og fingeravtrykk

Politiet har trolig sikret seg drapsmannens fotavtrykk i hybelen der Ningyan Yu og Yuhang Wu ble funnet brutalt drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kilder i politiet forteller til Dagbladet at etterforskerne har sikret seg flere fotavtrykk i hybelen på studenthuset i Bjerregaards gate i Oslo. Fotavtrykkene kan være et viktig spor for drapsjegerne i Oslo-politiet. Ved hjelp av en spesiell film som presses mot overflater, for seinere å framkalles i laboratoriet, har krimteknikerne sikret seg fotavtrykkene.

Dette gir politiet mulighet til å identifisere nøyaktig hvilke sko drapsmannen hadde på seg, gjennom å finne likheter i slitemønster eller skader på sålen.

Vil ha tips

Kriminalteknikerne har også sikret seg en rekke fingeravtrykk fra åstedet, som kan sjekkes mot mulige gjerningsmenn i det sentrale registeret hos Kripos. Dersom ofrene hadde mobiltelefoner, vil politiet dessuten kunne finne ut hvilke personer de sist var i kontakt med.

- Vi ønsker ikke å kommentere hvilke funn som er gjort på åstedet, sier politiinspektør Terje Kristiansen til Dagbladet.

Politiet gikk i går ut med navn og bilde på de to drapsofrene, og håper at det vil føre til flere tips om de to studentenes bevegelser før dobbeltdrapet. Det siste sikre livstegnet fra paret kom ifølge politiet torsdag 12. februar - åtte dager før de ble funnet drept.

Falsk agent?

Begge de to studentene kom til Musikk Instrument Akademiet (MIA) i Sarpsborg gjennom et byrå som kaller seg Scandinavian China Commercial Cultural Exchange Center i København. Byrået har agenter som sørger for skoleplasser. Dette senteret inngikk en avtale med MIA om å skaffe studenter fra Kina.

Agentsystemet er populært i Kina. De skaffer skoleplass og visum til sine kinesiske kunder, og ofte er det en kjede av agenter mellom studentene og skoleplassen.

Medier i de dreptes hjemby Fuqing meldte i går at det ikke lot seg gjøre å finne jentas papirer hos den lokale kinesiske agenten, som skal ha formidlet studieplassen i Norge. I Kina spekuleres det i at en falsk agent kan ha gitt seg ut for å være fra dette byrået.

Skolen og den dansk-kinesiske agenten røk uklare etter at studentene ikke oppfylte visse krav, og studentene fikk også feil informasjon om hva slags skole de var kommet inn på. Det skal ikke ha vært kontakt mellom skolen i Sarpsborg og agenten på mange måneder.

Opererer fra København

Byrået har en adresse sentralt i København, men står ikke oppført med noe telefonnummer. Ingen av de mange reisebyråene på adressen hadde hørt om byrået. Etter det Dagbladet kjenner til skal den dansk-kinesiske agenten ha jobbet som turistguide i København tidligere, og opererer nå fra en leilighet i København.

Studentdrapene:

  • Handlingen: Ningyan Yu (23) og Yuhang Wu (22) ble funnet drept på hybelen sin i Bjerregaards gate forrige fredag formiddag. De to studentene kan ha ligget døde i over ei uke.
  • Motiv: Politiet kjenner ikke motivet bak drapene. De to studentene er ukjente for politiet og skal ikke tilhøre kriminelle miljøer. De hadde liten omgangskrets.
  • Spor:Politiet har sikret seg fotavtrykk, og flere fingeravtrykk i hybelen. Politiet kartlegger miljøene de to oppholdt seg i. De var aktive kristne i den kinesiske menigheten i Oslo, og jobbet ved restaurantene Dinner og Nodee. Samtlige beboere i studentblokka blir avhørt.

- Det kan bli aktuelt å reise til Danmark for å avhøre formidleren, sier politiinspektør Terje Kristiansen.

Han vil ikke kommentere om de to studentene hadde noen form for gjeld til studieformidleren.

Avviser gjeldsmotiv

Aftenposten antydet i går at de to studentene skal ha hatt gjeld til studieagentene. Kinesiske kilder Dagbladet har vært i kontakt med, mener dette er lite sannsynlig. Yuhang Wus familie hadde skaffet til veie 90000 kroner før han begynte på skolen, og han tjente selv om lag 6000 kroner i måneden på jobbing hos restauranten Dinner i Oslo.

Han sendte 5. januar en pakke med klær til sine foreldre, og skal også ha hatt planer om å sende penger hjem til Fuqing kort tid før han ble drept.

DREPT: Ningyan Yu (23).
DREPT: Yuhang Wu (22).
NYFORELSKET: Yuhang Wu (22) og Ningyan Yu (23) kom til Norge for å studere, og ble raskt kjærester. Dette bildet er tatt i september, bare noen få uker etter at de kom til Norge.