Fant foten til en viking som satt og kjedet seg

Vikingene skar graffiti i skutesida når de kjedet seg. De 1100 år gamle sporene har nå dukket opp.

Hanne Lovise Aannestad på Kulturhistorisk museum i Oslo viser fram fotavtrykket som kom fram fra ei skuteside fra vikingetida.  Avtrykket er tydeliggjort av forskning.no.  Illustrasjon: Hanne Jakobsen/Per Byhring
Hanne Lovise Aannestad på Kulturhistorisk museum i Oslo viser fram fotavtrykket som kom fram fra ei skuteside fra vikingetida. Avtrykket er tydeliggjort av forskning.no. Illustrasjon: Hanne Jakobsen/Per Byhring Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): - Det er et fotavtrykk, konstaterer en lykkelig forsker Hanne Lovise Aannestad på Kulturhistorisk museum i Oslo.

Den lille sensasjonen ble oppdaget av to konservatorer, som for et par år siden holdt på med flytting av gjenstander fra museet på Bygdøy til et magasin inne i byen.  De la merke at det var skåret et slags mønster i noen av plankene fra den ene sida bak på Gokstadskipet. 

Etter nøyere undersøkelser, skjønte de sammenhengen:

- Avtrykket viser et 22 centimeter langt fotblad.  Den unge vikingen kan ikke ha vært store karen, for etter dagens skomål ville han bare hatt størrelse 35, sier Hanne Lovise Aannestad.

Kjedelig På et langskip som dette, besto mannskapet gjerne av 65 mann.  De måtte ro når det var vindstille.

Men etter hvert som de nådde ut på Nordsjøen, grep vinden som regel fatt i seilene — og førte skutene over til England, Skottland eller Irland.

- Jeg forestiller meg at denne gutten er 15-16 år gammel og ute på sin første ferd i viking. Det er ikke plass til å bevege seg om bord. Han sitter trangt — og han kjeder seg, når han bøyer seg framover på tofta og gir seg til å risse merker i gulvet omkring foten sin. Jeg syns dette gir et konkret inntrykk fra hverdagslivet i vikingtida — og hvordan det var å være menneske den gangen, forklarer Aannestad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer