Fant gasskammer i utryddelsesleir etter åtte års leting

Polske og israelske forskere har lokalisert gasskammeret i utryddelsesleiren Sobibor.

GRAVDE FRAM GASSKAMMER: Arkeolog og historiker Anna Zalewska graver i ruinene etter utryddelsesleiren i Sobibor, hvor de nylig fant dødsleirens gasskammer etter års leting. Foto: REUTERS
GRAVDE FRAM GASSKAMMER: Arkeolog og historiker Anna Zalewska graver i ruinene etter utryddelsesleiren i Sobibor, hvor de nylig fant dødsleirens gasskammer etter års leting. Foto: REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Arkeologene som nylig kunne gå i gang med å grave fram ruinene av gasskammeret, har lett i åtte år.

- Disse funnene er alt som er igjen av de mange som ble myrdet her, konstaterer David Silberklang fra Yad Vashem i Jerusalem.

- På bakgrunn av det som nå blir gravd fram, vil vi få mer presis kunnskap om hvordan mordene i denne leiren foregikk - og hva jødene måtte gjennomgå før de ble drept, sier historikeren til avisa Süddeutsche Zeitung.

Drapsfabrikk Sobibor ble etablert som utryddelsesleir i 1942.  I denne drapsmaskinen ble fangene sendt i gasskammer etter hvert som de overfylte togvognene ankom leiren - derfor fantes det heller ikke overnattingsmuligheter.

Selv om mesteparten av dokumentene er ødelagt eller forsvunnet, regner polske og tyske forskere med at minst 250 000 mennesker mistet livet i Sobibor.

En del tyske rapporter foreligger, og samtlige overlevende måtte umiddelbart etter krigen avgi detaljerte forklaringer.

Opprør Den 14. oktober 1943 brøt det ut opprør i leiren. Sovjetiske krigsfanger med jødisk bakgrunn sto for planlegging og gjennomføring av masseflukten, som kostet 12 SS-vakter og to ukrainske hjelpere livet, før vaktene begynte å massakrere fanger med maskingevær fra vakttårnene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer