Fant gift i barnemat

Barnematprodusenter har fått beskjed om umiddelbart å endre rutinene for hvordan maten pakkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs organ for næringsmiddelkontroll (EFSA) hevder ifølge BBC å ha funnet spor av det giftige kjemikaliet semikarbazid i glass og flasker forseglet med metallokk. Rapporten, som ble offentliggjort i dag, forteller at funnene ble gjort i fjor sommer. Kjemikaliet er funnet i glass og flasker inneholdende blant annet babymat, fruktjuice, ketchup, majones, syltetøy, honning og sauser.

Det er måten maten er pakket på - det vil si konserveringsmåten - som angis som årsaken til funnene. Giftstoffet har lekket fra plastikken til innholdet som følge av varmebehandlingen som tas i bruk ved forsegling av glassene og flaskene.

Matprodusentene har fått umiddelbar beskjed om å endre måten maten pakkes på.

Kilder i organet oppgir at kreftfaren er svært lav, og at det ikke er grunn til å slutte å gi barna mat fra glass.

- Risikoen fra mulig semikarbazid i maten er svært lav, ikke bare for voksne, men også for spedbarn, sier Dr. Sue Bralow, lederen for EUs organ for næringsmiddeltilsyn.

TID FOR MAT: Denne lille jenta nyter godt av maten hun får servert av mor og far. EUs organ for næringsmiddelkontroll (EFSA) forteller at det er funnet spor av giften semikarbazid i glass og flasker som blant annet inneholder barnemat. Kreftfaren skal være minimal. Foto: SCANPIX
SPOR: Også i ketchupflasker er det funnet spor av det giftige stoffet semikarbazid. Foto: AP/SCANPIX