Thiomargarita magnifica:

Fant «gigantbakterie» stor som øyevippe

Forskere har oppdaget en bakterie som velter om på alt man trodde man visste om de ellers mikroskopisk små organismene.

KJEMPEBAKTERIE: Det er ikke riper i fotografiet du ser rundt mynten - det er verdens største bakterier på opptil 1 centimeter. Foto: AP/NTB
KJEMPEBAKTERIE: Det er ikke riper i fotografiet du ser rundt mynten - det er verdens største bakterier på opptil 1 centimeter. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert

Det har vært bakterier på jorda helt siden livet oppsto for rundt 3,8 milliarder år siden.

Bakterier er små encellete organismer som du finner der det er mulighet for liv, i jord, luft, i varme kilder, på og i andre organismer.

Som man kan lese i Store norske leksikon, varierer størrelsen på bakterier fra 0,2 til 10 mikrometer. De er med andre ord så små at du trenger et mikroskop for å få øye på dem.

Men det var inntil en gruppe forskere gjorde en oppdagelse som selv de har vanskelig for å fatte.

Høy som Mount Everest

Bakterien, som har fått det latinske navnet Thiomargarita magnifica, ser ut som lange, hvite tråder som pisker omkring seg. Med en gjennomsnittslengde på én centimeter, er de så store at de kan ses med det blotte øye.

BAKTERIEFUNN: Den nye bakterien ble oppdaget av Olivier Gros, professor i marinbiologi ved Université des Antilles i Guadeloupe. Foto: AP/NTB
BAKTERIEFUNN: Den nye bakterien ble oppdaget av Olivier Gros, professor i marinbiologi ved Université des Antilles i Guadeloupe. Foto: AP/NTB Vis mer

- Bakterien vokser seg større enn det som er teoretisk mulig, fortalte Jean-Marie Volland da den i dobbel forstand store oppdagelsen ble presentert på et pressetreff denne uka.

Hvis man sammenlikner med andre kjente bakteriearter, er Thiomargarita magnifica omtrent 50 ganger så stor.

- Det er som om vi mennesker skulle møtt et annet menneske som var like høyt som Mount Everest, sa Volland som til daglig er forsker ved Lawrence Berkeley National Laboratory.

Funnet er beskrevet i en studie som er publisert hos vitenskapstidsskriftet Science.

Funnet i mangrovesump

Det var Olivier Gros, professor i marinbiologi ved Université des Antilles, som gjorde oppdagelsen på løv som var hentet opp fra bunnen av en mangrovesump i Guadeloupe i Karibia.

FUNNSTEDET: Det var i en slik mangrovesump på Guadeloupe at den gigantiske bakterien ble oppdaget. Foto: AP/NTB
FUNNSTEDET: Det var i en slik mangrovesump på Guadeloupe at den gigantiske bakterien ble oppdaget. Foto: AP/NTB Vis mer

- Da jeg så dem, tenkte jeg: «Merkelig», fortalte Gros under pressekonferansen.

Laboratoriet utførte først mikroskopiske analyser for å fastslå at trådene var enkeltceller. Men nærmere undersøkelser avdekket at bakterien hadde en merkelig indre struktur.

Hos de fleste bakterier flyter DNA fritt rundt inne i cellen. Hos Thiomargarita magnifica ser DNA ut til være organisert inne i membranbundne rom gjennom hele cellen.

- Dette er veldig uventet for en bakterie, forteller Volland.

Mulig forsvarsmekanisme

Inntil videre kan ikke forskerne svare på hvordan i all verden de ellers mikroskopiske bakteriene er vokst til å bli like store som øyevipper.

En teori er at den har vokst seg såpass stor for å unngå å bli jaktet på av andre mikroorganismer.

- Hvis du vokser til å bli hundrevis eller tusenvis av ganger større enn rovdyret, kan du heller ikke bli fortært av rovdyret, sa Volland.

Bakterien er ifølge The Guardian ikke funnet andre steder så langt. Da forskerne kom tilbake til funnstedet, var Thiomargarita magnifica borte.

Olivier Gos og Jean-Marie Volland konkluderer sin rapport med at større og mer komplekse bakterier befinner seg overalt, men at de er ytterst vanskelig å få øye på.

Det er jo noe å tenke på, eller hva?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer