KJEMPEROTTE: Til venstre på bildet kan man den øvre tannraden til kjemperotta som ble funnet på Øst-Timor. Til høyre ser man til sammenligning hele kraniet til en vanlig rotte. Foto: Ken Aplin/CSIRO/Ap Photo
KJEMPEROTTE: Til venstre på bildet kan man den øvre tannraden til kjemperotta som ble funnet på Øst-Timor. Til høyre ser man til sammenligning hele kraniet til en vanlig rotte. Foto: Ken Aplin/CSIRO/Ap PhotoVis mer

Fant gigantisk hunderotte

Australske arkeologer har gjort nye funn på Øst-Timor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):Australske arkeologer har dokumentert  levningene fra en eldgammel kjemperotte på størrelse med en liten hund i en hule på Øst-Timor, melder AFP.  

Ken Aplin i vitenskapsbyrået CSIRO forteller at rotta kunne bli opptil seks kilo eller nesten på størrelse med en Jack Russell hund.

Tre ganger så stor Levningene av superrotta er tre ganger så stor som nålevende rottearter, og er blant 13 typer gnagearter som er oppdaget de siste årene på Øst-Timor.  

Aplin forteller til AFP at rotta levde på jorda for rundt 1000-2000 år siden, og ble mest sannsynlig utryddet etter endringer i jordbruket og endringer i habitatet.  

Tror på flere uoppdagede arter - Store skogsområder som ble klarert til jordbruksformål er den mest sannsynlige årsaken til utryddelsen, sier Aplin.  

Den største nålevende rotta man kjenner til veier rundt to kilo og lever i regnskogen på Filippinene og Papa New Guinea.  

Aplin tror for øvrig at i hvert fall en uoppdaget rotteart fortsatt befinner seg på Øst-Timor.  

- Fortsatt er store deler av øya fylt med tett skog, så hvem vet hva som kan være der ute, sier han.