MENNESKESKAP: Denne modellen viser strukturen av tempelet Preah Khan. Det er fjernet trær og vegetasjon i et område på rundt 120 kvadratmeter rundt tempelet. Dette er en del av bystrukturen som finnes under bakken. Foto: Cali
MENNESKESKAP: Denne modellen viser strukturen av tempelet Preah Khan. Det er fjernet trær og vegetasjon i et område på rundt 120 kvadratmeter rundt tempelet. Dette er en del av bystrukturen som finnes under bakken. Foto: CaliVis mer

Fant gigantiske middelalderbyer gjemt under den kambodsjanske jungelen

Gjorde oppdagelsene med laserteknologi fra lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noen av dem er like store i utstrekning som Kambodsjas millionhovedstad Phnom Penh.

Men den store forskjellen er at disse byene befinner seg under jorda i jungelen i det nordlige Kambodsja - og de er ikke oppdaget før nå.

Banebrytende

Det er The Guardian som kan melde om funnene. Detaljene vil bli presentert i tidsskriftet Journal of Archaeological Science neste uke.

Det er den australske arkeologen Damian Evans som står bak undersøkelsen der forskerne har oppdaget byer som er mellom 900 og 1400 år gamle under den tropiske jungelen i nærheten av ruinbyen Angkor, der det kjente tempelet Angkor Vat står.

TEMPEL: Denne modellen viser området rundt tempelet Sambor Prei Kuk. Foto: Cali
TEMPEL: Denne modellen viser området rundt tempelet Sambor Prei Kuk. Foto: Cali

Vis mer

Prosjektet, som kalles «Cambodian Archaeological Lidar Initiative», og undersøkelsene ble gjort i fjor. Funnene av de underjordiske byene er gjort ved at forskerne har brukt optiske måleinstrumenter for å lage høyoppløselige kart og tredimensjonale modeller.

Målingene er gjort fra lufta, og prosjektet er så langt det største i sitt slag.

- Vi har oppdaget fullstendige byer under skogen som ingen visste var der. Denne gangen har vi fått hele bildet, og det er stort. På størrelse med Phnom Penh, sier Evans til The Guardian.

Storimperie

Det begynte med undersøkelser i 2012, der arkeologen oppdaget deler av bynettverket under bakken. De fullstendige undersøkelsene gir imidlertid en tegning av en sivilisert infrastruktur og et nettverk av byer.

Blant annet er vann- og avløpssystemene i byene bygd århundrer før historikere trodde slike systemer fantes.

OVERRASKENDE FUNN: Arkeologer ble overrasket da de oppdaget en stor bystruktur i Kambodsjas jungel ved hjelp av laserskanning. Video: Fairfax Media Vis mer

Det er også ventet at funnene vil utfordre etablerte teorier om Khmerrikets utvikling og fall.

Khmerriket var det største sammenhengende imperiet i Sørøst-Asia. Riket, med hovedsete i Kambodsja hadde sin gullalder på 1200-tallet.

På 1400-tallet begynte nedturen for riket, men det er heller aldri blitt etablert når imperiet egentlig falt. Et av spørsmålene arkeologene nå stiller seg er hvor stor innvirkning klimaendringer og vann kan ha hatt å si på fallet.

1200 år gammel by

Dagbladet skrev i 2012 om en av byene som ble funnet i det store bynettverket begravet i Kambodsjas jungel.

Da var det snakk om den 1200 år gamle byen Mahendraparvata, som ligger begravet i Kambodsjas jungel.

- Til nå har vi gradvis over lang tid funnet ulike strukturer, mens vi nå på mye kortere tid ved hjelp av laserskanning umiddelbart fant et bilde av hele byen. Dette har ingen tidligere visst om. Plutselig fikk vi et «eureka»-øyeblikk og så byen klart for oss, sa han da.

De nye bildene avslører et enda større nettverk under jungelen.

Lidar-skanningene blir foretatt ved at et apparat skyter kraftig laserstrålet ned mot jorda. Etterpå blir laserens avlesninger analysert før det produserer et 3D-kart av terrenget under jungelens vegetasjon.