GOLFBIL: Det er åpenbart lange avstander i tunnelsystemet når Muammar Kadhafi har sørget for å ha en golfbil der nede. Foto: SERGEY PONOMAREV/AP
GOLFBIL: Det er åpenbart lange avstander i tunnelsystemet når Muammar Kadhafi har sørget for å ha en golfbil der nede. Foto: SERGEY PONOMAREV/APVis mer

Fant golfbil i Kadhafis skjulte tunnelsystem under bakken

Tunnelene gjør at opprørerne snur opp-ned på rotte-uttalelsene til Kadhafi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært en kjent sak at Muammar Kadhafi har hatt et utstrakt bunker- og tunnelsystem i sitt boligkompleks Bab al-Azizia i hovedstaden Tripoli.

INNGANG: En av flere innganger til bunkersystemet til Muammar Kadhafi i det inngjerede boligkomplekset Bab al-Azizia. Foto: SERGEY PONOMAREV/AP
INNGANG: En av flere innganger til bunkersystemet til Muammar Kadhafi i det inngjerede boligkomplekset Bab al-Azizia. Foto: SERGEY PONOMAREV/AP Vis mer

Men svært få har sett det hemmelige «bikubesystemet».

SENTRALBORD: Telefonsystemet var brutt da opprørerne kom ned i tunnelsystemet. Foto: SERGEY PONOMAREV/AP
SENTRALBORD: Telefonsystemet var brutt da opprørerne kom ned i tunnelsystemet. Foto: SERGEY PONOMAREV/AP Vis mer

Etter at opprørerne stormet boligkomplekset og jaget dikatoren på flukt, har verden fått et innsyn i luksusen Kadhafi-familien har badet i - samtidig som problemene har vokst på utsiden av de høye murene.

En by under bakken Nå er det også kommet bilder fra tunnelene under bakken. Systemet ble blant annet bygget for å gi Kadhafi sikkerhet under en eventuell revolusjon. Trolig har han også tilbrakt mye tid under bakken i forbindelse med NATOs bombing.

KLATRER NED: En opprører går ned i bunkeren. Foto: SERGEY PONOMAREV/AP
KLATRER NED: En opprører går ned i bunkeren. Foto: SERGEY PONOMAREV/AP Vis mer

Ifølge Associated Press er det mye som tyder på at disse gangene går under store deler av Tripoli. Det kan forklare hvordan Kadhafi tidligere har dukket opp for å tale ute i byen, uten at noen har sett han ankomme.

OVERNATTINGSMULIGHETER: Det er også senger under bakken. Foto: SERGEY PONOMAREV/AP
OVERNATTINGSMULIGHETER: Det er også senger under bakken. Foto: SERGEY PONOMAREV/AP Vis mer

- Det er et Tripoli over bakken og det er et Tripoli under bakken, sier opprørskrigeren Ismail Dola.

Foto: SERGEY PONOMAREV/AP
Foto: SERGEY PONOMAREV/AP Vis mer

For å kunne motstå atombombeangrep og holde Kadhafi i live i mange måneder, var bunkerne utstyrt med et luftfiltreringssystem, nødgeneratorer, vannpumper og «nødutganger» bakveien, har Al Jazeera opplyst. De skal ha blitt bygget etter USAs bomberaid mot Libya i 1986.

Foto: SERGEY PONOMAREV/AP
Foto: SERGEY PONOMAREV/AP Vis mer

- Det er normalt at en person som Muammar gjør dette for å beskytte seg selv. Alle diktatorer har måter å beskytte seg på og steder å flykte til, sier Riad Gneidi, samtidig som han går rundt i korridorene under bakken.

Foto: SERGEY PONOMAREV/AP
Foto: SERGEY PONOMAREV/AP Vis mer

Nå ligger gassmaskene slengt rundt i korridorene, det er rester av store lagre med vann, cola og tunfisk. Noen steder står det tomme kjøleskap. En italiensk plastisk kirurg som har besøkt anlegget sier at det også er en operasjonssal under bakken der.

Nekter å gi seg Fire dager etter at opprørerne kom til hovedstaden, er det fortsatt et mysterium hvor Kadhafi befinner seg. Det har versert mange rykter, men han er som sunket i jorda.

Foto: SERGEY PONOMAREV/AP
Foto: SERGEY PONOMAREV/AP Vis mer

I går kveld trodde opprørssoldatene at han befant seg i et bestemt boligområde i byen, og de gikk fra hus til hus på jakt etter despoten - som etter 42 år nå har mistet makten i Libya, selv om han ennå ikke er funnet.

Foto: SERGEY PONOMAREV/AP
Foto: SERGEY PONOMAREV/AP Vis mer

En gruppe opprørere inntok også det beryktede Abu Salim-fengselet og satte fri fangene, skriver NTB.

Det er fortsatt kamper i mindre områder i byen, hvor Kadhafi-lojale styrker nekter å overgi seg. Obersten selv sier også at de skal kjempe til siste slutt.

- Stammene må marsjere mot Tripoli. Ikke overlat Tripoli til rottene, drep dem, påfør dem nederlag, sa han til kanalen Al-Rai i går.

Og nettopp de gjentatte rotteuttalelsene til Kadhafi morer opprørerne seg med nå.

- Vet du hvilke dyr som lever under bakken? Rottene, sier Ismail Dola.