Joe Biden

Fant graderte dokumenter hos Biden

Det amerikanske justisdepartementet har åpnet en etterforskning av graderte dokumenter som ble funnet i kontoret Joe Biden brukte etter etter at han gikk av som visepresident i 2017 og før han igjen ble USAs president.

GRANSKES: USAs president, Joe Biden, granskes etter at det ble funnet graderte dokumenter på et kontor han disponerte før han ble president. Foto: JIM WATSON / AFP
GRANSKES: USAs president, Joe Biden, granskes etter at det ble funnet graderte dokumenter på et kontor han disponerte før han ble president. Foto: JIM WATSON / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Det melder flere amerikanske medier, blant annet Washington Post og New York Times.

Det hvite hus bekrefter granskningen og sier at de samarbeider med justisdepartementet. De sier også at de raskt sendte dokumentene til Nasjonalarkivet da de ble kjent.

En kilde opplyser til CBS News at det dreier seg om omtrent ti graderte dokumenter.

Mar-a-Lago, Trumps luksuseiendom i Florida, ble ransaket av FBI-agenter. Video: AP Vis mer

Funnet i november

Dokumentene ble funnet på Bidens kontor i Washington D.C. i tenketanken, Penn Biden Center, tidlig i november.

Kort tid tidligere hadde justisminister Merrick Garland utnevnt spesialetterforsker Jack Smith til å lede etterforskningen av de hundrevis av graderte dokumentene FBI beslagla hjemme hos tidligere president Donald Trump. De dokumentene skal ha blitt fraktet dit fra Det hvite hus etter at Trump tapte presidentvalget i 2020.

Dokumentene hos Biden skal ha blitt funnet da advokatene hans ryddet ut av et låst skap for å forbrede en tømming av kontorene Biden brukte sporadisk fra midten av 2017 og fram til presidentvalgkampen 2020.

Likhetstrekk

Garland har nå bedt en statsadvokat for Northern District of Illinois, John Laushc, om å holde oppsyn med granskningen av Biden-dokumentene. Lausch ble forøvrig nominert av daværende president Trump.

Avsløringen av Bidens dokumenter har åpenbare likhetstrekk med Trumps dokumenter på Mar-a-Lago. Men opplysninger fra Bidens advokat, Richard Sauber, tyder også på klare forskjeller.

Sauber opplyser blant annet at Biden-dokumentene ble oppdaget av presidentens egne advokater og frivillig overlevert til Nasjonalarkivet. Trump på sin side trosset stevninger og hundrevis av dokumenter ble beslaglagt da FBI til slutt så seg nødt til å ransake hjemmet hans.

Biden svarte ikke da journalister ropte spørsmål til ham om dokumentene under et møte i Mexico City mandag kveld, melder CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer