Fant granat: - Tenkte på barna

En tur rundt Nøklevann med metalldetektoren førte til full politiutrykning da Kim (30) fant en besynderlig gjenstand.

FANT GRANAT: Det var dramatiske scener i Østmarkveien da bombegruppen rykket ut etter funn av en gammel granat. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
FANT GRANAT: Det var dramatiske scener i Østmarkveien da bombegruppen rykket ut etter funn av en gammel granat. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Lørdag rykket politiet ut til Østmarkveien i Oslo etter at en turgåer hadde funnet en gammel granat. Sperringer ble satt opp hundre meter rundt granaten, og nærliggende hus ble evakuert.

Det var Kim Bjerknes (30) som meldte fra om granaten. Den fant han gjennom en nyfunnet hobby: metalldetektor.

- Jeg ble permittert, så jeg måtte jo ha noe å gjøre. Da ble det metalldetektor. Jeg bare kasta meg ut i det, litt som han Fredde i «Solsidan». All in, sier han til Dagbladet.

Han forteller at han var ute på sin sjuende tur med metalldetektoren da han fant en besynderlig gjenstand.

- Vi var på Nøklevann og «scanna» litt rundt. Da fant vi det jeg tror var toppen av en granat. Vi visste ikke hva det var, det så ut som et gammelt tannhjul til en maskin fra gamle dager, forteller han.

Fem meter vekk finner han så det han tror er en hel granat.

GUDSTJENESTE: Se gudstjeneste direkte fra Slottskapellet, med blant annet artistene Frida Ånnevik og Vegard Bjørsmo. Video: NTB Vis mer

- Kunne være ustabil

Dagbladet har vært i kontakt med Oslo-politiet søndag.

- Beskjeden vi fikk var at dette var en gammel bombekastergranat som var intakt. Vi gikk ut ifra at den kunne være ustabil, og kunne gå av, sier operasjonsleder Cathrine Sylju til Dagbladet.

Bjerknes forteller at han ikke hadde telefondekning da han fant granaten.

- BLE REDD: Bjerknes forteller at han ble skremt da han fant den gamle bombekastergranaten, fordi det var småbarnsfamilier i området rundt. Foto: Privat
- BLE REDD: Bjerknes forteller at han ble skremt da han fant den gamle bombekastergranaten, fordi det var småbarnsfamilier i området rundt. Foto: Privat Vis mer

- Når jeg ser tilbake, tenker jeg at burde ringt med en gang og holdt avstand. Men det var ikke dekning der, og det var masse barn og barnefamilier rundt omkring. Jeg ble redd. Jeg tenkte mest på barna, sier han.

Bjerknes bestemte seg for å plukke opp granaten - og bar den til bilen sin.

- Jeg ble skremt, og tenkte at jeg måtte få den vekk. Jeg tenkte bare på unga. Hadde jeg lagt den igjen, kunne det kommet en unge og slått på den med en spade. Det var bra, og det var dumt, slår han fast.

Roser politiet

Etter å ha forhørt seg med noen andre metalldetektorentusiaster, kontaktet Bjerknes politiet.

- De sa jeg måtte komme meg hundre meter vekk fra bilen.

Han forteller at han ble irritert på seg selv for at han hadde flyttet granaten.

- Jeg tenkte rett og slett bare at jeg måtte få den vekk fra barna og komme meg til et sted med telefondekning.

Bjerknes skryter av politiets innsats og håndtering av hendelsen.

- Jeg skjønner godt hvorfor vi har så god lit til politiet i Norge, sier han.

Oppdragsleder Kim Vindsland i Oslo-politiet sier til Dagbladet at det generelle rådet, dersom man finner en mistenkelig gjenstand, er at man kontakter politiet og ikke flytter på den.

- Vi har forståelse for at det er en vanskelig vurdering for den enkelte i øyeblikket. Derfor ønsker vi at folk tar kontakt med oss så fort som mulig.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer