DER VAR GRENSEN:  Arne Vigelands rivningsmannskap har trukket et tau (tett inntil den gule byggeplaten) mellom grensetolpene de fant etter å ha revet 12 kvadratmeter av naboens 50 kvadrat store uthus. Foto: HENNING LILLEGÅRD
DER VAR GRENSEN: Arne Vigelands rivningsmannskap har trukket et tau (tett inntil den gule byggeplaten) mellom grensetolpene de fant etter å ha revet 12 kvadratmeter av naboens 50 kvadrat store uthus. Foto: HENNING LILLEGÅRDVis mer

Fant grensestolper under naboens uthus

Drapstrussel siste ingrediens i rabalderet på Nesøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arne Vigeland (40), som i helgen engasjerte håndverkere til å rive deler av uthuset til Spania-ferierende naboer, sier til Dagbladet at han er blitt drapstruet på telefon etter at nabokrangelen ble kjent i flere medier.

- Det ringte en mann klokka 12.55 som sa han skulle drepe meg hvis han fant traff meg på gata. Det er en stor påkjenning for meg og familien, og jeg skal nå levere en formell anmeldelse til politiet, sier Vigeland til Dagbladet ved 16-tiden.

Ifølge Vigeland ringte mannen fra et åpent direktenummer på en arbeidsplass. Sjefen til oppringeren skal være orientert.

- Dere har ringt feil Dagbladet ringer nummeret, som er registert på Statoil.

- Hallo?

- Det er Dagbladet som ringer.

- Da har dere ringt feil, sier mannen, og legger på.

Nabokrangelen i ett av de mer attraktive strøkene i Asker kommune har pågått i årevis.

Barnevennlig - fra London Nabokrangelen i ett av de mer attraktive strøkene i Asker kommune har pågått i årevis.

Vigeland var på jakt etter et barnevennlig bostrøk da han fant tomt på Nesøya for snart ti år siden. Da bodde han i London.

Barnevennlig er det, men ikke fullt så voksenvennlig med nabofeider på rekke og rad.

Eller tvister «på kryss og tvers», som Vigeland selv betegner det. Og da ramser han opp flere konflikter enn de han selv er involvert - med de tre naboene som bor lenger inne i den private veien.

Vigeland kjøpte to tomter: en fra DNB og en fra en privat selger. De er slått sammen til eiendommen der Vigeland-familiens hus sto ferdig i 2008.

- De fikk en frist - Det bør ikke være noen overraskelse for familien Waage på naboeiendommen at jeg kom til å foreta meg noe med med uthuset de har bygd på min eiendom.

- De fikk en skriftlig anmodning i fjor med et halvt års varsel om å fjerne den delen av huset som står over grensestolpene mot min eiendom. Fristen var 12. desember 2013, uten at noe har skjedd fra deres side.

- Etter råd fra min advokat Erling Høyte i Arntzen de Besche iverksatte jeg nå dette tiltaket med kyndige snekkere, sier Vigeland til Dagbladet.
Overrasket advokat - og kommune Den versjonen overrasker advokat Høyte.

- Det er riktig at jeg er advokat for Vigeland i to helt andre rettsprosesser, som ikke har noe med dette å gjøre. Han har snakket om frustrasjonene i nabolaget, men jeg har iallefall ikke oppfattet at jeg har gitt han råd verken om å sette en tidsfrist eller sette i gang rivning. Jeg har ikke hatt noen form for oppdrag for han i den forbindelse. Denne uttalelsen må jeg snakke med han om, sier Høyte til Dagbladet.

Juridisk rådgiver Gudbrand Hasvold ved bygg- og planetaten i Asker kommune kjenner nabotvisten på Nesøya.  

- Vi kan ikke se at det er søkt om eller gitt tillatelse til de tiltakene som er satt i gang. Kommunen vil raskt konkludere om det skal iverksettes noen reaksjoner i forhold til bygningslovens paragraf 32. De privatrettslige forholdene mellom naboeiendommen er ikke kommunens bord, sier Hasvold til Dagbladet.
Fant grensestolper under huset Naboens uthus var på nær 50 kvadratmeter. Ifølge Vigeland har snekkerne nå fjernet de 12 kvadratene som var bygd inne på hans eiendom.

- Vi har funnet grensestolpene, som det er strukket tau mellom. Der kommer jeg til å bygge gjerde, med mindre naboen godtar et makeskifte.

- Det har de tidligere avslått, men de vil få tilbudet på nytt. De får hele knatten der uthuset står, mot at jeg får 400 kvadratmeter av deres tomt, som de ikke bruker. Og da skal jeg ikke legge meg borti hva de gjør med uthuset, sier Vigeland til Dagbladet.

Grensetvistene i dette området startet lenge før Vigeland visste hvor Nesøya er.

- I 1981 kom Asker og Bærum herredsrett med en rettskraftig dom, som blant annet fastsetter gernsen mellom de to eiendommene det her dreier seg om. Så ble  nye grensestolper slått ned og gamle bekreftet. Seinest i fjor høst, etter at vi hadde sendt varsel om rivning, arrangerte Asker kommune en grenseoppgang med meg og en representant for familien Waage. Da var det ingen innsigelser mot stolpenes plassering, sier Vigeland til Dagbladet.

Slik han har sett forhistorien, bygde naboen et første, lite uthus før grensedommen i 1981.  Det skal ha vært flere år seinere at uthuset ble utvidet - også over Vigelands grensepåler, som nå er gjenfunnet i friluft.